Un quadre de Leonardo da Vinci pintat fa cinc segles es va colar ahir en una subhasta d'art contemporani de Nova York i va ser venut per 450,3 milions de dòlars (més de 380 milions d'euros), el preu més alt assolit fins ara per una obra que arriba a una licitació pública. Segons la casa Christie's, Salvator Mundi és l'única obra de l'artista italià (1452-1519) que roman en mans privades, i el seu valor real va cobrar notorietat quan es va confirmar el 2011 l'autoria del pintor renaixentista.

L'obra va passar per moltes mans, incloent les d'Enriqueta Maria de França i les de tres monarques anglesos, fins a les del col·leccionista multimilionari rus Dimitry Rybolovlev, que el va comprar fa quatre anys per 127,5 milions de dòlars.

Encara que en la subhasta d'aquest dijous es van vendre 58 lots d'art contemporani d'autors com Andy Warhol, Cy Towmbly o Mark Rothko, Christie's va voler colar el Da Vinci perquè sap que a subhastes d'aquest tipus arriben molts diners i de moltes bandes. La licitació pel Da Vinci va durar uns 20 minuts, un temps rares vegades vist, i va començar amb un preu inicial de 70 milions de dòlars. Christie's portava diverses setmanes promocionant aquesta subhasta i assegurava que l'obra tenia un valor superior als 100 milions de dòlars, encara que altres experts elevaven la suma fins als 200 milions.

La casa de subhastes no va donar a conèixer immediatament qui estava al telèfon de l'agent d'art que va mantenir un pols intens amb un altre company, a qui va aclaparar completament quan va passar des de 370 milions de dòlars a 400 milions, preu al que s'han d'afegir les primes que ha d'abonar el comprador. Moments abans, la licitació va arribar a manejar-se amb una diferència mínima de dos milions de dòlars, encara que en la part final ja només servien quantitats de desenes de milions.