El turc Koral Karsan, ex-xòfer de Yoko Ono, és el principal sospitós del robatori d'un centenar d'objectes que van pertànyer a John Lennon i que han estat localitzats a Berlín. Policia i fiscalia van oferir una roda de premsa a la capital alemanya per donar detalls de la investigació dels béns confiscats, entre els quals hi ha des d'un parell de les típiques ulleres rodones de Lennon, amb la prescripció del seu oftalmòleg, fins a l'últim diari personal del músic, en què va escriure fins al dia del seu assassinat.

La història d'aquests objectes -diaris escrits el 1975, 1979 i 1980, postals, un portacigarrets, ulleres, dibuixos, partitures, discos, etc.- segueix envoltada de múltiples interrogants i, de moment, l'únic detingut, dilluns, és l'home que va intentar vendre'ls a través d'una casa de subhastes berlinesa. El segon sospitós, segons la fiscalia alemanya, seria el presumpte autor del robatori, l'ex-xòfer de Yoko Ono, que es creu que viu a Turquia i que el 2006 va ser condemnat a Nova York a 60 dies de presó per intentar fer xantatge a la vídua de Lennon.

Els objectes es van trobar de manera fortuïta el juliol passat, quan la casa de subhastes en la qual el detingut havia intentat col·locar la major part dels objectes robats va fer fallida i es van revisar els seus fons dins el procediment d'insolvència. Es tractava, va explicar la policia, d'objectes «molt personals» que de seguida es va sospitar que no havien arribat a Berlín de manera legal.

Per determinar si es tractava veritablement d'objectes de John Lennon es va prendre testimoni a la seva vídua al consolat alemany a Nova York i Yoko Ono en va reconèixer diversos a través de les fotografies. Havien estat presumptament sostrets de casa seva el 2006.

Els béns no van arribar a sortir a la venda, però la casa de subhastes els va valorar en 3,1 milions d'euros. El contracte que havia tancat amb el venedor, signat el 2014, va portar la policia a detenir dilluns un ciutadà alemany d'origen turc de 58 anys i a escorcollar tres locals a Berlín, entre ells una pizzeria.

La sorpresa va ser quan al maleter d'un cotxe del sospitós, en el buit reservat per a la roda de recanvi, els agents van trobar una desena de nous objectes, com les ulleres de Lennon o dibuixos de Double fantasy, el disc editat el 1980.