La Comissió Nacional d'Informàtica i Llibertats (CNIL), encarregada de vetllar per la protecció de dades a França, va donar ahir un mes de termini al servei de missatgeria mòbil WhatsApp perquè divulgui quantes dades dels seus usuaris han estat transferides a la xarxa social Facebook, la seva casa matriu. El CNIL va advertir en un comunicat que, en cas que no es compleixi aquest termini, es planteja instaurar un procés d'investigació que podria desembocar en una sanció.

L'avís es produeix després que el regulador constatés que WhatsApp transmet dades dels seus clients francesos, com números de telèfon i informacions rellevants del seu comportament, «sense el seu consentiment previ i sense que s'hi puguin oposar» tret que eliminin el seu compte de WhatsApp, al qual estan abonats uns 10 milions de francesos.

El CNIL va explicar que les dades de la discòrdia són els que tenen finalitats d'avaluació i millora dels serveis ( «business intelligence»), ja que WhatsApp va assegurar no haver utilitzat aquells amb fins publicitaris, que són els més controvertits. Segons la presidenta de la CNIL, Isabelle Falque-Pierrotin, el maneig de dades per a «business intelligence» no té «base legal».

El regulador francès va recordar que la missatgeria va canviar per última vegada les seves condicions d'ús i privacitat el 2016, dos anys després d'haver estat comprada pel gegant n0rd-americà Facebook.