Descobreixen un mecanisme que regula una de les proteïnes vinculades amb el Parkinson

Els resultats de l'estudi del Centre de Regulació Genòmica (CRG) permetran explorar nous possibles tractaments

20.12.2017 | 07:07

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert un mecanisme que regula una proteïna que està vinculada amb la malaltia de Parkinson i l'atròfia multisistèmica, fet que suposa un nou avanç que apunta cap a un nou biomarcador que podria ajudar a la detecció precoç de la malaltia. Els resultats de la investigació, que publica la revista Nucleic Acids Research, permeten explorar possibles tractaments.

Per dur a terme l'estudi, els investigadors del CRG han comptat amb la col·laboració de científics del Barcelona Supercomputing Centre (BSC) i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). L'equip, liderat pel professor d'investigació del CRG Gian Gaetano Tartaglia, ha descobert un mecanisme que regula l'expressió d'una proteïna, en concret l'alfa-sinucleïna, que està relacionada amb la malaltia de Parkinson i l'atròfia multisistèmica, dues patologies en les quals la susceptibilitat genètica, l'envelliment i els factors ambientals convergeixen per donar lloc a neurodegeneració.


Els efectes de l'acumulació

Segons la feina, el tret patològic distintiu en aquesta malaltia és l'acumulació d'alfa-sinucleïna, una proteïna que es troba en les neurones, i l'esmentada acumulació dóna lloc a mort cel·lular i, per tant, a problemes de neurotransmissió. Els investigadors van predir primer les interaccions del gen d'alfa-sinucleïna amb altres factors en les neurones, per descobrir com es produeix i es regula aquesta proteïna.

«Utilitzem un algoritme que vam desenvolupar al nostre laboratori per predir quines proteïnes interactuaven amb l'ARN resultant d'aquell gen. El nostre mètode ens va mostrar diversos candidats i vam decidir estudiar aquells que eren més rellevants per a la malaltia de Parkinson i per a l'atròfia multisistèmica», ha revelat Tartaglia. «Les prediccions per ordinador són una peça clau en la investigació biomèdica, ens permeten dirigir millor els nostres experiments al laboratori i ser més ràpids i innovadors a l'hora d'abordar qüestions mèdiques», ha afegit aquest investigador.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook


Enllaços recomanats: Premis cinema