L'historiador, filòsof i sacerdot, Joan Bada, que ha estat una de les veus més crítiques amb la jerarquia eclesiàstica, ha mort als 80 anys d'edat, segons ha informat el portal d'informació Catalunya Religió.cat.

Bada «ha estat una de les veus crítiques eclesials més fortes dels últims anys i amb ell desapareix un dels representants d'una generació sacerdotal que va combinar la seva dedicació pastoral amb l'excel·lència en àmbits acadèmics, en aquest cas en la història de la Catalunya contemporània i de l'Església», assenyala aquest mitjà digital.

Joan Bada Elías va néixer a Barcelona el 1937 i va ser ordenat sacerdot diocesà el 1959. Era doctor en Història Eclesiàstica per la Universitat Gregoriana de Roma i en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona.

Professor i historiador

A més, «va combinar la seva docència com a professor d'història en l'àmbit civil, a la Universitat de Barcelona, i a la Facultat de Teologia de Catalunya i va organitzar les primeres edicions del Congrés d'Història Moderna de Catalunya durant els anys 80 i el Congrés d'Història de l'Església de Catalunya el 1993».

Bada va destacar com una «veu crítica amb els estaments eclesials i exigia una renovació més profunda de l'Església, va donar suport a diverses iniciatives que reclamaven la incorporació de la dona en els ministeris eclesials», entre d'altres assumptes. També tenia «fortes conviccions catalanistes» i reivindicava «un compromís nacional més clar de l'episcopat català».

El funeral de Bada es va oficiar avui a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol de Barcelona.