El papa Francesc va arribar ahir a la nit a Xile, la primera parada d'un viatge que també el portarà al Perú, i en el qual se centrarà en el paper dels pobles indígenes i en la lluita contra la corrupció. Entre les reunions previstes en la seva agenda, destaca la que mantindrà amb dues víctimes de la repressió militar durant la dictadura d'Augusto Pinochet.

Tampoc es descarta la possibilitat que el pontífex canviï a última hora l'agenda del viatge i inclogui una trobada amb les víctimes d'abusos sexuals dels dos països andins, segons va explicar dijous passat el portaveu del Vaticà, Greg Burke, durant la presentació dels detalls de la visita.

Aquesta trobada es produiria després d'una setmana marcada per diverses notícies relacionades amb abusos per part de membres del clergat al Perú i Xile.

En concret, fa uns dies el Papa va ordenar intervenir la societat de vida apostòlica peruana Sodalicio de Vida Cristiana, el fundador Luis Fernando Figari està acusat d'abusos sexuals. A més, recentment s'ha conegut que la fiscalia xilena investiga a set religiosos, quatre d'ells espanyols (un ja mort), en centres que gestionen els germans maristes a Xile.

Una agenda intensa

Pel que fa al programa previst, Francesc dedicarà el dia d'avui a reunir-se amb les autoritats civils. El Papa es trobarà amb la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, celebrarà missa al Parc O'Higgins, el mateix escenari on ho va fer Joan Pau II el 1987, i visitarà una presó de dones.

Demà està previst que Francesc visiti Temuco, una de les zones calentes del conflicte maputxe. Aquí, a la capital de l'Araucanía, a 700 quilòmetres al sud de Santiago, celebrarà una missa i dinarà amb membres de la comunitat maputxe, que lluita des de fa dècades per recuperar una part del seu territori ancestral.

Dijous, el Papa arribarà al Perú, un dels països més castigats per la corrupció. La primera parada de Francesc al Perú serà Puerto Maldonado, a l'Amazònia.

El medi ambient, el respecte de les comunitats indígenes i l'explotació de menors per a l'extracció d'or seran els temes dels quals possiblement parli Francesc. Aquí està previst la seva segona trobada amb comunitats indígenes locals, incloent exponents d'ètnies de l'Amazònia boliviana i brasilera.

Dissabte està previst que el pontífex argentí visiti Trujillo, una regió durament devastada per les inundacions que van sepultar un població sencera el passat mes d'abril. Finalment, farà una parada a la capital del país, Lima, per trobar-se amb els bisbes del país, i celebrarà missa a la plaça de Las Palmas, abans de tornar a Roma.

Una guerra nuclear

En el transcurs del seu viatge a Xile, en companyia d'un grup de periodistes acreditats, Francesc va mostrar la seva preocupació per una la possibilitat que es forgi una guerra nuclear.

«Tinc por d'una guerra nuclear, estem al límit», va assegurar el Papa en un breu diàleg que va mantenir amb la comitiva a bord de l'avió, segons va informar Ràdio Vaticà. Prèviament havia lliurat als periodistes una imatge de la destrucció a Nagasaki després del llançament de la bomba atòmica, el 1945.

«Només cal un contratemps perquè s'iniciï la guerra. La situació pot precipitar-se a partir d'un error», va afegir. D'aquesta manera, va reiterar el seu missatge en favor del desarmament nuclear: «Cal destruir les armes. Esforcem-nos per dur a terme el desarmament nuclear» va assegurar.