El Papa va defensar ahir els drets dels indígenes enfront de la «uniformitat asfixiant» que neix normalment de la imposició i predomini «del més fort» en una missa a Temuco, la capital de l'Araucanía, una de les zones calentes del conflicte maputxe, durant la seva tercera jornada de visita a Xile. «La unitat no neix ni naixerà de neutralitzar o silenciar les diferències», va exclamar Francesc durant la celebració a la qual estaven presents diversos grups de les principals comunitats indígenes del país: maputxe, rapanui (Illa de Pasqua), aimara, quítxua i atacameños.

Des d'un primer moment, el Pontífex va deixar clar que oferia la celebració a «tots els que van patir i van morir, i pels que cada dia porten sobre les seves espatlles el pes de tantes injustícies». Francesc va fer una crida a la unitat entre xilens i indígenes que, segons ha dit, no és la «integració forçada» ni la «marginació harmonitzadora» i va convidar a posar en pràctica actituds que derrotin la «submissió d'uns sobre altres» en el país.

Així, va convidar a portar a terme una «diversitat reconciliada» que no toleri que en el seu nom «es legitimen les injustícies personals o comunitàries» alhora que va instar a deixar de banda «la lògica de creure que hi ha cultures superiors o inferiors» . «Un bell 'Chamal' requereix teixidors que sàpiguen l'art d'harmonitzar els diferents materials i colors; que sàpiguen donar-li temps a cada cosa ia cada etapa. Es podrà imitar industrialment, però tots reconeixerem que és una peça sintèticament compactada», va valorar.

En el seu discurs, també va voler alertar dels perills que amenacen la unitat començant pels «bells acords que mai arriben a concretar-se». Per al bisbe de Roma, també les «paraules boniques» que no van més enllà d'això amb una forma de «violència» perquè «frustra l'esperança». En segon lloc, va condemnar la violència i la destrucció en assenyalar que «no es pot demanar reconeixement aniquilant a l'altre, perquè això l'única cosa que desperta és més gran violència i divisió».

La celebració va tenir lloc a l'aeròdrom de Maqueue, una àrea que se situa dins de les més de mil hectàrees de terreny que diverses comunitats maputxe del sector Maquehue consideren de la seva propietat. De fet, gran part de les reivindicacions de la comunitat maputxe té a veure amb la recuperació d'almenys una part del seu territori ancestral.