L'escriptor de novel·la negra Manuel Vázquez Montalbán va rebre dissabte un homenatge en forma d'exposició a la sala Ca l'Anita de Roses. Pepe Carvalho, homenatge a Manuel Vázquez Montalbán és una mostra que posa en valor i reivindica la figura de l'escriptor, considerat un dels pioners de la novel·la negra espanyola a través de les aventures

del detectiu Pepe Carvalho.

La mostra és un recull d'obres de diferents artistes, la majoria dels quals provenen dels camps visuals, que s'inspiren en les històries del famós detectiu gallec. Artistes com Plensa, Arroyo, Feito, Leiro o Ballester, han volgut sumar-se a aquesta iniciativa i homenatge. A través d'aquestes obres, escollides expressament per cadascun dels artistes, es fa un recorregut pels llibres de la sèrie de Pepe Carvalho, escollits expressament per cada artista per les sensacions que els transmeten o perquè els criden especialment l'atenció després de fer la lectura del llibre. Cal destacar que totes les obres seleccionades han estat confeccionades sobre paper, per simbolitzar la transcendència del llibre.

L'escriptor

Manuel Vazquez Montalbán, nascut a Barcelona l'any 1939, i que va morir a Bangkok l'any 2003, sempre es va caracteritzar per una obra marcada per la ironia i una forta crítica i càrrega social que es va veure reflectida en la seva poesia en primera instància i, més tard, en la seva novel·la. Va ser precisament aquest gènere el que va acabar marcant la seva carrera amb la creació de la sèrie de llibres que el va portar a l'èxit: les aventures del famós detectiu gallec Pepe Carvalho. Montalbán, que ambientava les novel·les del detectiu en el context socio-cultural de l'Espanya de la segona meitat del segle XX, mostrava i reflexionava sobre la societat a través del personatge. A més, Montalbán es va convertir, gràcies a Carvalho, en un dels pioners de la novel·la negra espanyola i un dels escriptors més difosos a nivell internacional.

Aquesta exposició té el seu inici l'any 2014, per part de l'Institut Cervantes de Frankfurt juntament amb el suport d'algunes institucions privades, com a homenatge del desè aniversari de la mort de Manuel Vázquez Montalbán. Des de llavors, l'exposició ha passat per diverses ciutats europees. La seva itinerància va començar a Frankfurt (coincidint amb la fira del llibre de la ciutat) i va continuar per Hamburg, Munic, Tolosa, Andorra la Vella, Barcelona o Girona, entre d'altres. A partir d'avui, i fins al dia 25 de març, és el torn de Roses.