Javier Bardem dona vida al narcotraficant colombià Pablo Escobar a Loving Pablo, coprotagonitzada per Penélope Cruz i dirigida per Fernando León de Aranoa, que arriba als cinemes espanyols aquest divendres, 9 de març. «Alguns segueixen mostrant-li moltíssima gratitud», va afirmar Bardem, i va reconèixer la dificultat de trobar l'«equilibri» entre el «costat fosc, negre i violent» d'Escobar i la part estimada per la seva família, la seva amant i una societat i un país.

«Va fer coses terribles, però va ser fruit d'una època i d'un país que es va deixar no només intimidar per ell sinó corrompre», va assenyalar l'actor, que veu «terrible» i «perillós» el glamur que envolta la figura d'aquest narcotraficant.

Segons va explicar, durant el rodatge, que va tenir lloc en ambients naturals de Bogotà i Medellín, «molta gent local es queixava que els treballs al voltant d'Escobar l'havien glamurizat fins al punt que els nens volien ser com ell».

«Aquesta pel·lícula és aquí per aturar-ho», va assenyalar Bardem, que explicava que es tracta d'«un estudi més proper a ell» perquè la pel·lícula el mostra «en la distància curta amb la seva família i la seva amant», per conèixer «l'home que és capaç de les majors atrocitats».

Preguntat per l'atractiu que troba en els personatges malvats, Bardem va indicar que «interessa saber què hi ha a la ment d'un criminal», cosa que l'art pot mostrar i «treure d'un pedestal» per fer-ho «més impactant».

Protagonitzada per Penèlope Cruz

Per la seva banda, Penélope Cruz dona vida a Virgínia Vallejo, periodista i amant d'Escobar. La pel·lícula es basa en les memòries d'aquesta atractiva periodista. «És la història d'un monstre», va assenyalar l'actriu, destacant que aquesta va ser una de les condicions per les quals va acceptar aquest projecte.

Segons va indicar, Vallejo, a qui mai va arribar a conèixer personalment, encara que Bardem sí que ho va fer, era una «periodista molt respectada al seu país» i «ho va perdre tot a poc a poc» quan va començar una relació amb Escobar, qui va dipositar la seva «confiança en ella» i el va entrenar en la seva carrera política, dotant-lo d'una «desimboltura social que no tenia».

Per altra banda, el director Fernando León de Aranoa va afirmar que va escriure el seu guió abans que altres sèries que aborden la vida d'Escobar i va assenyalar que de fet aquest narcotraficant mai ha estat fins ara el protagonista d'una pel·lícula.

«Des que vaig començar a llegir el que em va captivar va ser l'improbable de la història i la desmesura», va indicar el cineasta, que no entén com és possible que hi hagi una «imatge positiva» d'Escobar quan «el que va passar està en llibres d'història i en els tribunals».

Tot i això, veu «interessant» explicar com al començament de la història si existia una «fascinació» per un món que no se sabia del tot la violència que podia portar al país.

Suport a la vaga del 8-M

L'actor Javier Bardem també va celebrar el suport a la vaga feminista del 8-M, una cosa que segons la seva opinió és «bàsic, lògic i boníssim», però va assenyalar que «també hauria de sumar-s'hi un gran nombre d'homes». «És anacrònic que haguem de recordar el dret de la dona a tenir un salari digne i unes condicions almenys equivalents a les de l'home en qualsevol indústria», va assenyalar l'actor.

Per a Penèlope Cruz, aquesta vaga és «més que simbòlica» perquè arriba després d'uns mesos en què «han passat moltes coses» i en els quals «han sortit a la llum» alguns casos. «M'emociona que el 88 per cent dels espanyols estigui d'acord amb aquesta vaga, és evident que és necessària», va assenyalar l'actriu.