Un de cada quatre nens i nenes viuen en una situació de pobresa, una de cada dues víctimes d'abús sexual és menor d'edat i l'any passat van arribar 1.489 menors estrangers no acompanyats (MENA) a Catalunya. El nombre d'infants en situació de pobresa severa ha augmentat un 23% entre els anys 2013 i 2015, però ha millorat l'any 2016, que se situa en el 14%. Tot i això, l'any 2016, 203.864 infants vivien en una situació de pobresa severa a Catalunya. Aquestes són les dades recollides per l'informe de l'organització Save the Children «Aquí, avui, encara», una anàlisi de la situació dels drets dels infants a Catalunya, i que vol servir de full de ruta en matèria d'infància.

La responsable de polítiques d'infància de Save the Children, Emilie Rivas, va remarcar ahir durant la presentació del nou informe que hi ha hagut un «agreujament» de la situació de pobresa en els infants i que en els últims anys hi ha hagut un «retrocés» en la inversió en infància. Segons dades de l'informe, a Catalunya hi ha 348.600 infants que viuen sota el llindar de la pobresa. Això significa que una família de dos adults i dos infants viu amb menys de 1.760 euros al mes. L'organització afirma que aquesta renda «no és suficient» per cobrir totes les despeses familiars en habitatge, educació i salut.

L'organització també destaca que la inversió del PIB des del 2010 fins al 2014 dedicada a la infància a Catalunya està «constantment» revisada a la baixa (0,8%) i se situa per sota de la mitjana espanyola (1,3%), molt lluny de la mitjana europea (2,4%). Això ha provocat, segons han denunciat, que l'any 2015 només un 14% de la infància catalana rebés alguna prestació per a la llar. A més, l'organització considera que no tenien «gaire eficàcia».

També remarquen que la recessió econòmica té «efectes desiguals» segons els grups d'edat, i que resulten més afectats els que menys ajudes socials tenen, que són els infants. L'entitat adverteix que aquestes desigualtats tenen «conseqüències directes en el desenvolupament físic, emocional, social i cultural dels infants, i donen peu a una societat injusta i poc cohesionada».

Abusos i agressions sexuals

L'informe afegeix el 65% dels casos d'abús sexual denunciats i el 34% dels casos d'agressions sexuals afecten menors. A més, el 30% de l'alumnat d'ESO i Batxillerat ha patit alguna agressió sexual i un 19% ha patit els fets digitalment durant el curs 2016/2017, segons l'estudi. En l'àmbit escolar, Save the Children recull que gairebé un 9% dels estudiants considera haver patit assetjament els últims dos mesos i un 7% es considera víctima de ciberassetjament. A més, destaquen que el 42,4% de l'alumnat d'ESO i Batxillerat ha patit maltractament per part d'altres companys, tot i que aquests episodis de violència no es poden catalogar com a assetjament escolar perquè no són reiterats en el temps i no suposen sempre un «desequilibri de poder», però que «han d'alertar» sobre el «clima de violència» que viuen molts infants a l'escola.

Per tot això, Save the Children proposa al futur Govern un full de ruta amb 10 mesures «imprescindibles» per millorar la situació dels infants a Catalunya. Com a mesures transversals, demanen més inversió en protecció social per a la infància, desplegar els articles de la Llei d'Infància 14/2010, convertir la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya en una comissió legislativa i augmentar la despesa pública en educació fins aconseguir el 6% del PIB, tal com estableix la Llei d'Educació.

Per combatre la pobresa i la desigualtat infantil, afirmen que cal millorar la cobertura de la Renda Garantida i ampliar la cobertura de pròtesis, audiòfons, ulleres, serveis psicològics i psicosocials per als infants fins als 18 anys. Per eradicar la violència, volen promoure una estratègia integral contra la violència a la infància, regular legalment els protocols sobre abús sexual infantil i crear uns recursos d'atenció especialitzada en abusos sexuals a la infància.