La biodiversitat pateix un continuat i seriós declivi en totes les regions del món, reduint la capacitat de la naturalesa per contribuir al benestar de la ciutadania. Així ho han constatat els quatre informes presentats ahir pels membres de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), segons va informat SEO / Birdlife. Aquests estudis han estat elaborats per 550 experts de referència de 100 països, entre els quals es troba Espanya, durant tres anys de treball. A més, els informes, que han estat aprovats a la sisena sessió del plenari de la IPBES, que se celebra a Medellín (Colòmbia), han alertat que la progressiva pèrdua de naturalesa al món posa en risc l'economia, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la qualitat de vida de la gent.

En aquest sentit, els autors dels documents apunten que l'única conclusió és la necessitat d'aturar el declivi i revertir els usos insostenibles de la natura, que posen en risc no només el futur sinó també el present.

Així, els informes avaluen la situació en quatre regions globals: les Amèriques, Àsia-Pacífic, Àfrica i Europa i Àsia Central. En aquesta última zona, els científics assenyalen l'agricultura i silvicultura intensiva com a element clau de la pèrdua de biodiversitat i calculen que el 25% del sòl agrícola a la Unió Europea està afectat per l'erosió, un fenomen que pot comprometre la producció d'aliment, en unir-se al descens de matèria orgànica en el sòl.

«La petjada ecològica a l'oest d'Europa, que inclou Espanya, és de 5,1 hectàrees per càpita. Tenint en compte que la capacitat biològica de la regió és de tan sols 2,2 hectàrees, l'informe deixa en evidència la insostenibilitat del sistema i el molt que estem perdent amb l'empobriment del patrimoni natural» ha apuntat el responsable d'Energia i Canvi Climàtic de SEO / BirdLife, David Howell.