El Govern espanyol aprovarà avui la baixada del 21% al 10% l'IVA de les entrades dels cinemes, que permetrà poder corretgir la caiguda que la indústria cinematogràfica va patir en les recaptacions. Segons les dades de la Federació de Cines d'Espanya, va fer una baixada del 15% l'any 2017 en relació a les xifres del 2011, l'últim any en el qual es va aplicar un IVA del 8%.

Aquestes xifres, doncs, mostren que els 493 milions d'euors nets recaptats el 2017 suposen una davallada de la xifra indicada en relació al 2011, tot i haver portat a les sales 99 milions de persones, un 4% més que aquell any. En aquest sentit, doncs, la Fedreació de Cines afirma que aquest canvi en la recaptació es començarà a corretgir un cop es redueixi l'IVA de les entrades.

Cal recordar que la indústria cinematogràfica, igual que la resta d'àmbits culturals, van ser els més perjudicats per la pujada de l'any 2012, ja que mentre que el de tipus general va passar del 18 al 20, el reduït del 8 al 10, i el superreduït es va mantenir en un 4, les entrades dels espectacles culturals van passar de ser de caràcter reduït a caràcter general que va suposar una pujada de 12 punts.

Amb això, les entrades del cinema no van entrar a la baixada de l'IVA al 10% que va entrar en vigor el juny del 2017, que només englobava espectacles culturals, i haurà d'esperar que es faci la tramitació parlamentària per poder-se equiparar als altres àmbits.