Milers de persones, entre elles familiars, amics i celebritats de la cultura i de la ciència van comparèixer ahir als carrers de la ciutat universitària de Cambridge, al Regne Unit, per acomiadar-se d'un dels seus fills predilectes, el físic britànic Stephen Hawking, en una cerimònia fúnebre que precedirà el comiat final de les seves cendres el proper mes de juny.

Hawking, discapacitat des de la seva joventut per una malaltia degenerativa, va superar totes les probabilitats en contra per convertir-se en el científic més famós de la seva època, i un dels més respectats. El seu treball va abastar des dels orígens de l'univers mateix, a través del viatge en el temps i explorant els forats negres. Va aconseguir reconeixement internacional després de la publicació d' Una breu història del temps el 1988.

El seu taüt va ser coronat amb lliris blancs Univers i roses blanques Estrella Polar i portat pels portadors del fèretre de la Universitat de Cambridge, on va treballar durant gran part de la seva vida. El científic, que tenia 76 anys, va ser plorat pels seus fills Robert, Lucy i Timothy, acompanyats per convidats com el dramaturg Alan Bennett, l'empresari Elon Musk i la model Lily Cole.

Eddie Redmayne, l'actor que va interpretar al professor Hawking en la pel·lícula de 2014 La teoria del tot, va ser un dels lectors en la cerimònia i Felicity Jones, qui va interpretar la seva dona, Jane Hawking, en la pel·lícula, també va assistir a l'acte de comiat.

La cerimònia va incloure música temàtica espacial composta especialment per a Hawking anomenada Més enllà de la nit fosca, inspirada en un poema i cites d' Una breu història del temps i xiulets i sons en enregistraments de l'espai. L'astrònom reial Martin Rees, amic personal, va llegir la Disculpa 40 de Plató, La mort de Sòcrates, que parla de la recerca de coneixement que persisteix després de la mort. «El seu nom viurà en els annals de la ciència: milions de persones han ampliat els seus horitzons còsmics gràcies als seus best-sellers, i encara més, a tot el món, s'han inspirat en un exemple únic d'èxits contra tots els pronòstics: una manifestació d'increïble força de voluntat», va afegir Rees.