El director de cinema i guionista d'animació japonès Isao Takahata, cofundador de l'estudi Ghibli, ha mort als 82 anys a causa d'un càncer de pulmó, segons va informar ahir l'estudi del realitzador. Takahata va ser mundialment conegut per Marco i Heidi, dues sèries d'animació que van marcar diverses generacions de nenes i nens d'arreu del planeta.

A més de ser el pare de dos de les sèries més reeixides de la història de l'animació, Takahata també va ser famós per La tomba de les cuques de llum, una guardonada pel·lícula d'animació estrenada el 1988 sobre el patiment de dos germans separats dels seus pares durant la Segona Guerra Mundial. El film es va basar en l'experiència de Takahata quan tenia 9 anys el 1945, mentre fugia d'un atac aeri nord-americà descalç i en pijama, enmig de munts de cadàvers a Okayama, a l'oest del Japó.

Takahata va treballar en diverses sèries d'animació per a televisió amb el cofundador de l'estudi Ghibli, Hayao Miyazaki, en les quals van abordar temes socials que abasten des de la guerra al medi ambient. Va ser guardonat en 2015 amb l'Ordre de les Arts i les Lletres de França.

El seu últim treball va ser El cuento de la princesa Kaguya (2013), una pel·lícula d'animació que el 2014 va arribar a ser nominada als Premis Oscar que concedeix l'Acadèmia de Cinema de Hollywood.