Una cinquantena de figures gegants han estat descobertes al desert peruà de Nazca, conegut per les misterioses línies que el travessen. Les noves línies i geoglifs s'estenen als vessants de les muntanyes que pertanyen a la zona de Palpa, a la regió Ica; han estat descobertes per arqueòlegs peruans amb el suport d'especialistes dels Estats Units, utilitzant tecnologies com a través de satèl·lits i drons

«Algunes de les línies acabades de descobrir pertanyen a la cultura Nazca, que va dominar l'àrea des de l'any 200 dC fins al 700 dC. No obstant això, els arqueòlegs sospiten que les cultures anteriors de Paracas i Toparà van tallar moltes de les imatges acabades de descobrir entre 500 aC i 200 dC», assenyala la revista National Geographic, citada pel Ministeri de Cultura del Perú, a través d'un comunicat de premsa.

Així mateix, l'article la revista indica que «a diferència de les icòniques línies de Nazca, la majoria de les quals només són visibles des de dalt, els antics glifs de Paracas van ser col·locats en els vessants, fent-los visibles en els pobles de sota. Les dues cultures també van perseguir diferents temes artístics: les línies de Nazca sovint consisteixen en línies o polígons, però moltes de les noves figures de Paracas representen figures humanes».

«La majoria d'aquestes figures són guerrers», afirma l'arqueòleg peruà Luis Jaime Castillo, codescobridor dels nous glifs. «Aquests podien ser vistos des de certa distància, de manera que la gent els hauria vist, però amb el temps, van ser completament esborrats», afegeix.

Informació rellevant

Segons assenyala la revista, els nous geoglifs identificats recentment afegeixen dades crucials sobre la cultura Paracas, així com la misteriosa cultura Toparà, que va marcar la transició entre els Paracas i els Nazca. Segles abans que es fessin les famoses Línies de Nazca, la gent a la regió estava experimentant amb la fabricació de geoglifs massius. «Això vol dir que és una tradició de més de 1.000 anys que precedeix els famosos geoglifs de la cultura Nazca, cosa que obre la porta a noves hipòtesis sobre la seva funció i significat», afirma l'arqueòleg del Ministeri de Cultura, Johny Isla, cap restaurador i protector d'aquest tresor.

Les Línies de Nazca estan situades en una regió del Perú a uns 320 quilòmetres al sud-est de la capital, Lima, prop de la moderna ciutat de Nazca. Aquests extranys geoglifs estan formats per unes 800 línies rectes, 300 figures geomètriques i 70 dissenys de plantes i animals, també anomenats biomorfs. Des del seu descobriment, les Línies de Nazca han estat objecte de diversos estudis i moltes llegendes.

L'arqueòleg peruà Toribio Mejía va ser el primer a estudiar aquestes línies, l'any 1926. No obstant això, atès que els traçats són pràcticament impossibles d'identificar des de terra, el públic les va conèixer gràcies als pilots que volaven en avions comercials sobre Perú en la dècada de 1930.