La convocatòria i entrega de les Creus de Sant Jordi de la Generalitat quedarà aquest 2018 ajornada per l'absència d'un Govern, encara que fonts de Presidència han explicat a Europa Press que es tramitaran quan es constitueixi un nou Executiu. La no convocatòria d'aquests guardons és una conseqüència de la falta d'acord per formar govern de la Generalitat de Catalunya, mantenint la vigència de l'article 155.

Fonts de la Generalitat han explicat que aquests guardons seguiran convocant-se, encara que s'acabin tramitant més tard del que és habitual. Com indica el seu nom, aquests premis es lliuren al voltant de Sant Jordi, a l'abril, com l'any passat, que van tenir llum verda de la Generalitat l'11 d'abril i es van lliurar el 3 de maig en un acte presidit llavors per Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat, com és habitual.

La gestió d'aquests premis depèn de la Conselleria de Cultura, encara que la societat civil també pot proposar els seus candidats, i el resultat és una llista que s'eleva a la Generalitat, que ha d'aprovar-los. Normalment, les Creus de Sant Jordi sumen entre 50 i 60 reconeixements a personalitats destacades de la societat en múltiples àmbits, com cultura, ciència, economia i política.

Les Creus de Sant Jordi -que s'entreguen des del 1981- ja estan encarregades a l'orfebre que els elabora aquest any ja que es tracta d'una tasca que requereix temps. Fins al 2017, la Generalitat havia lliurat 1.500, creus de les quals 1.200 destinades a persones físiques i més de 300 a entitats.