L'actor nord-americà R. Lee Ermey, conegut per la seva memorable interpretació com el dur i temible sergent Hartman de La jaqueta metàl·lica, del cineasta Stanley Kubrick, va morir diumenge als 74 anys després de patir una pulmonia. El seu representant, Bill Rogin, va assenyalar a través del seu compte de Twitter que el texà, que va servir en el Cos de Marines d'Estats Units durant la guerra del Vietnam, va patir una sèrie de complicacions que van derivar finalment en la seva mort.

Ermey, conegut amb el sobrenom de The Gunny, va ser ascendit a sergent d'artilleria el 2002 un cop retirat, cosa que el va convertir en el primer militar retirat de la història del Cos de Marines a ser ascendit fins a aquesta data. Conegut pel seu paper a la cinta de Kubrick de 1987, en la qual tracta de convertir «reclutes maldestres» -com el personatge de Vincent D'Onofrio- en marines preparats per al combat, R. Lee Ermey va estudiar art dramàtic a la Universitat de Manila, a Filipines, un cop va finalitzar el conflicte bèl·lic, l'any 1975.

Va ser nominat al Globus d'Or al Millor Actor de Repartiment per la seva interpretació a La jaqueta metàl·lica. Durant els seus prop de 40 anys de carrera com a actor, Ermey va aparèixer en cintes de gran renom com Apocalypse Now, La matança de Texas, Leaving Las Vegas, Crema Mississippi i Pena de mort, entre altres títols.

El seu primer paper al cinema va ser com a sergent instructor a la pel·lícula Els nois de la companyia C. El seu segon paper va ser com a pilot d'helicòpter a Apocalipse Now, de Francis Ford Coppola. A més d'actuar com a pilot en la pel·lícula, també va ser el conseller tècnic sobre assumptes militars de la pel·lícula.