Un nou dispositiu de làmina prima es pot aplicar a fonts de calor residual com ordinadors o cotxes per produir energia a nivells sense precedents per a aquest tipus de tecnologia. El sistema, desenvolupat a la Universitat de Califòrnia Berkeley, fa servir un procés anomenat conversió d'energia piroelèctrica, que el nou estudi demostra que és molt adequat per aprofitar els subministraments d'energia de calor residual per sota de 100 graus centígrads, anomenat calor residual de baixa qualitat.

La conversió d'energia piroelèctrica, igual que molts sistemes que converteixen la calor en energia, funciona millor utilitzant cicles termodinàmics, alguna cosa així com el funcionament del motor d'un automòbil.

No obstant això, a diferència del motor del seu automòbil, la conversió d'energia piroelèctrica es pot realitzar completament en estat sòlid sense parts mòbils, ja que converteix la calor residual en electricitat.

Els nous resultats, publicats a la revista Nature Materials, suggereixen que aquesta tecnologia nanoscòpica de làmina prima -una capa de material en el rang de fraccions de nanòmetre fins a diversos micròmetres d'espessor- podria ser particularment atractiva per a la instal·lació i la recol·lecció de la calor residual de l'electrònica d'alta velocitat, però podria tenir un ampli espectre d'aplicacions.

«Sabem que necessitem noves fonts d'energia, però també hem de millorar la utilització de l'energia que ja tenim», va dir l'autor principal Lane Martin, professor associat de ciència i enginyeria de materials. «Aquestes làmines primes ens poden ajudar a esprémer més energia de la que tenim avui en dia de cada font d'energia».