El segon catàleg de la missió Gaia, que té com a objectiu crear el mapa més precís de la Via Làctia, recull la distància, el moviment i el color de més de 1.300 milions d'estrelles d'aquesta galàxia i d'altres pròximes, a més de les posicions de 1.700 milions d'estrelles. En l'elaboració del catàleg ha participat un equip de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) -adscrit a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)- que lidera el grup que treballa en l'elaboració de l'arxiu i que el va presentar ahir en roda de premsa.

La sotsdirectora de l'ICCUB, Francesca Figueras, va celebrar que «per primera vegada es pot comprendre la posició i el moviment de més de 1.300 milions d'estrelles». «No és només un univers amb posicions i velocitats, sinó que tenim les dades de la física de cada estrella, com la temperatura i la lluminositat, i per tant, l'evolució i la química de cada estrella en aquest univers», va detallar Figueras.

Llançat al desembre del 2013 per l'Agència Espacial Europea (ESA), el satèl·lit Gaia està destinat a crear el mapa més precís de la Via Làctia per respondre a moltes de les preguntes sobre els orígens i l'evolució de la nostra galàxia.

A diferència del primer catàleg, publicat al setembre del 2016, el que ha sortir ara a la llum incorpora dades de moviments i de paral·laxi -que permet calcular la distància-, la qual cosa representa una oportunitat, per exemple, per disposar per primera vegada d'un mapa 3D de la galàxia, per analitzar el moviment de l'1% de les estrelles que la formen o per estudiar l'estructura i el moviment dels braços i les galàxies espirals que l'envolten.

Elaborat amb les dades obtingudes pel satèl·lit durant els primers 22 mesos de missió, el nou catàleg, segons la sotsdirectora de l'ICCUB, s'assembla a Google Maps, encara que «es pot anar molt més enllà perquè es veu també el moviment». En concret, aquest segon catàleg conté les posicions de 1.700 milions d'estrelles, així com la paral·laxi, els moviments propis i la fotometria -brillantor i color- de més de 1.300 milions d'estrelles.

A més, inclou més de 7 milions d'estrelles amb mesures de la seva velocitat radial, que és la velocitat a la qual una estrella s'acosta o s'allunya, 550.000 corbes de llum d'estrelles variables, que permetran una revisió crítica de l'escala de distàncies de l'Univers i també les mesures astromètriques i fotomètriques de 14.000 asteroides.

Per a Figueras, no obstant això, les dades també s'acosten a «una realitat més complexa» i revolucionen «l'astrofísica des del sistema solar fins a la cosmologia». Segons els investigadors, són dades revolucionàries «per tota l'astrofísica que es podrà fer» i que serà «molt rellevant per a qualsevol missió que usi dades d'estrelles» i també perquè es prendrà com a catàleg per a futurs invents.