Madrid

El pròxim dimarts dia 1 de maig s'escau l'Aplec de la Sardana de Girona. Els Jardins de la Devesa un any més acolliran els sardanistes, amb ballades a les 10.30 del matí i a les 16.00 de la tarda, amb la participació musical de les cobles Ciutat de Girona, Montgrins i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Les primeres sardanes són dedicades als infants, essent la cloenda de la 40a Trobada Sardanista infantil, alhora que es lliuraran els premis convocats de poesia, redacció i dibuix.

Hi haurà un dinar de germanor en un restaurant proper al lloc de l'Aplec, així com un bon aparcament a la Copa.

Les Sardanes obligades de l'aplec i la primera sardana de conjunt estaran dedicades a la memòria del Mestre Ricard Viladesau i Caner en el centenari del seu naixement.

L'Aplec és organitzat pels Amics de la sardana Terranostra de Girona.

Madrid

Cada any, per aquestes dates, el Centre Català de Madrid, que es fundà el 1952 i actualment està situat a la plaça d'Espanya, en un lloc ben cèntric, celebra la seva festa major i cada any és dedicada a algun lloc de Catalunya, en aquest 2018 ho seran les terres tarragonines.

Masquefa i Montgrins

El jurat de la convocatòria del Premi de composició de música per a cobla Masquefa i Montgrins 2018, constituït per Joan Albert Amargós, Marcel Sabaté i Jesús Ventura, i actuant com a secretari Jordi Tomàs, de «Masquefa sona bé», ha valorat les catorze obres presentades i decideix seleccionar com a finalistes d'aquest premi les obres següents:

? El dansaire, original de Ramon Cardo, de Bétera, València.

? Ofrena al poeta Joan Brossa, original de Joan Lluís Moraleda, de Terrassa.

? Danses Imaginàries, original de Gerard Pastor, de Sabadell.

? Retrats, original de Carles Prat, d'Igualada.

D'altra banda, el jurat decideix atorgar els següents accèssits i premis:

? Accèssit per a l'obra Retrats, de Carles Prat.

? Accèssit per a l'obra Ofrena al poeta Joan Brossa, de Joan Lluís Moraleda.

? Dos premis ex aequo dotats amb 1.500 ? per a les obres El dansaire, de Ramon Cardo, i Danses Imaginàries, de Gerard Pastor.

Aplec de Sant Marc de

Platja d'Aro

La vila de Castell-Platja d'Aro celebra, aquest cap de setmana, l'ancestral Aplec de Sant Marc, una trobada festiva que recorda el passat agrícola del poble i que té com a acte estrella el Concurs d'Arrossades. L'Aplec de Sant Marc se celebra al nucli de Fanals d'Amunt. S'inicia amb el concurs d'arrossades, que se celebra des de l'any 1987.

Durant tot el matí diferents persones i col·lectius de la vila preparen els seus arrossos amb foc de butà a la plaça de Sant Marc. Al final de la jornada s'atorguen premis als tres millors arrossos i obsequis per a tota la resta de participants. Les celebracions segueixen per la tarda amb jocs de cucanya per a la mainada, espectacles d'animació infantil i l'audició de sardanes amb la cobla Ciutat de Girona, a les 17.00 h.

Assemblea General

Extraordinària de la

Confederació

Sardanista de

Catalunya

L'Assemblea ha reeescollit, per unanimitat, Joaquim Rucabado com a president de l'entitat, a l'acte celebrat el divendres, 20 d'abril.

La resta de la Junta en ple repetirà mandat fins al proper 2022. Així, la Junta la componen els següents membres electius:

Joaquim Rucabado, president; Núria Escudé, vicepresidenta primera; Xavier Tresserras, vicepresident segon; Josep Amores, secretari; Enric Capdevila, tresorer; Víctor Sallés, coordinador de l'esdeveniment anual «Capital de la Sardana»; Joan Aranda, responsable web; Imma Pujol, responsable d'ensenyament; i Carles Santiago, responsable del certamen «La Sardana de l'Any».

Joaquim Rucabado ha liderat aquests darrers 4 anys una tasca de normalització de la sardana dins la societat.

La Junta de govern de la Confederació Sardanista de Catalunya la componen els membres electius i els membres nats. Com a membres nats, s'han escollit els següents:

Josep Maria Clavé, modal competició; Joan Ventura, modal aplecs; Juli Peinado, Obra del Ballet Popular.

Josep Puigventós, Territorial de Barcelona; Jordi Gallegos, Territorial de Girona; Carles Vall, Territorial de Lleida; Jordi Grau, Territorial de Tarragona.

Figueres

Figueres viurà els propers dies les seves fires i festes de la Santa Creu. Entre els molts actes programats variats per a tots els gustos no hi manquen pas les sardanes, car n'hi haurà cada dia. Actuaran les cobles: Costa Brava, La Principal de la Bisbal, Ciutat de Girona, Selvatana, La Blanes, Maravella, Montgrins i La Principal d'Olot.