Els Estats Units retornaran a la Biblioteca de Catalunya una carta del 1493 en què Cristòfor Colom anuncia als Reis Catòlics el descobriment d'Amèrica.

L'incunable, imprès en llatí, va desaparèixer fa una dècada en circumstàncies encara no aclarides, segons ha explicat la mateixa directora de la Biblioteca, i va ser substituïda per una còpia falsa.

Una complexa investigació de les autoritats nord-americanes ha permès restituir la carta en un acte presidit per l'ambaixador d'Espanya als Estats Units, Pedro Morenés, a Washington.

La carta va ser adquirida per un col·leccionista privat del Brasil, que ara ha acceptat retornar-la als seus legítims propietaris. Es tracta d'un document molt rellevant històricament de la Biblioteca de Catalunya, ja que és una de les set úniques còpies en llatí que es conserven al món.

La investigació remunta a l'any 2011, quan l'Oficina de Recerca dels Estats Units, dependent de l'Agència d'Immigració i Duanes, va rebre la informació que diversos exemplars de la històrica carta havien estat sostrets i estaven sent venuts il·lícitament de museus de Florència o el Vaticà.

L'existència de copies digitalitzades de l'original ha permès comprovar-ne ara la veracitat. La Biblioteca estudia organitzar un acte per restituir la carta.