Albert Adrià, artífex del Grup elBarri a Barcelona, ha estat reconegut amb el Premi Nacional al Millor Cap de Cuina 2017, mentre que Juan Manuel del Rey rebrà el de Millor Director de Sala per la seva labor a El Corral de la Morería (Madrid), i Rafael Sandoval, de Coc (Madrid), el de Millor Sommelier. Aquests guardons, que atorga la Reial Acadèmia de Gastronomia (RAG) i la Confraria de la Buena Mesa, reconeixen l'aportació de professionals de diferents sectors a la gastronomia i es lliuraran el 25 de juny en una gala que acollirà el Museu Reina Sofia i en la que es donarà a conèixer a més un nou premi, el sommelier de cervesa, segons va anunciar ahir el president de la RAG, Rafael Ansón.

Albert Adrià, que va formar part de l'equip d'El Bulli que liderava el seu germà Ferran, ja va estar nominat en la passada edició per construir el Grup elBarri a Barcelona, que compta amb premiats restaurants com Enigma, Tickets, Celler 1900, Pakta, Hoja Santa i Niño Viejo, a més de posar en marxa Heart, un projecte d'hostaleria i espectacle amb el Circ du Soleil a Eivissa.

Aquest premi, creat el 1974, és «el més discutit i on hi ha més candidats», va explicar Ansón, que va destacat del guanyador que és «un cuiner extraordinari» que va començar com a reboster a El Bulli i ha estat capaç de crear «unes brigades capaces d'interpretar les seves partitures aconseguint que en els seus restaurants es mengi molt bé, perquè és un bon cap de cuina». El president de la RAG va subratllar que una mirada als guanyadors d'aquesta categoria dels Premis Nacionals de Gastronomia mostra que Espanya ha liderat «una evolució més radical que en tota la història anterior», amb cuiners que han passat de l'anonimat a ser «artistes coneguts que fan la seva pròpia cuina», sense els imperatius previs de l'alta cuina francesa o la tradicional espanyola.

Juan Manuel del Rey ha estat elegit com a Millor Director de Sala per la seva labor al Corral de la Morería, un «tablao» flamenc que alberga a més un petit restaurant de vuit taules on també ha demostrat els seus dots com a sommelier en aconseguir «un dels millors cellers de vins de Jerez d'Espanya».