Amer ha estat històricament terra de músics i de cobles-orquestres. Si mirem enrere en el temps, un dels músics locals més carismàtic va ser Joan Fontàs i Casas, l´autor de la sardana Festa mil·lenària que cada any es balla a la plaça en motiu de la Sardana de l´Alcalde. Quan es compleixen cent anys del seu naixement, el músic és recordat amb una exposició que es va inagurar el 9 de novembre i es pot visitar fins demà passat 9 de desembre, al Museu Etnològic d´Amer. L´home i l´obra és el títol de la mateixa i qui ha estat pal de paller per portar-la a terme ha estat l´historiador local Josep Puigdemont qui destaca «el suport de l´Anna Marcó, conservadora del museu».

La visita a l´exposició segons Puigdemont «no només dóna una visió de la seva personalitat i de l´amplitut de la seva obra, sinó que permet retre un senzill homenatge a un home que excel·li en el conreu de la música amb senzillesa, bonhomia»

Fontàs va signar la seva obra en ocasions amb el seu nom i en d´altres com Albert Clarín. Entre les peces signades Clarín Sóc de Girona que enguany ha estat recuperada i es va poder sentir a l´aplec de Girona.

«Sempre que va enviar sardanes a la impremta me´n donava una còpia per a piano que guardo» -explica Puigdemony que guarda tot el qué té relació amb Fontàs, no obstant, de la llarga llista «de sardanes me´n falten dotze, que no puc trobar». Entre el seu llegat musical hi ha seixanta 61 sardanes, 95 peçes ballables, 1 suite orquestral i la música per el Ball de Nans i gegants d´Amer, a més de Festa Mil·lenària, segons consta a l´arxiu de la Societat general d´Autors. Josep Puigdemont és l´autor de les lletres de les sardanes de Joan Fontàs Festa del vells, Festa Mil.lenària, Moixaines, Sóc per tu. L´exposició recull un ampli ventall que va des de particel·les, fotografies de les formacions en les que el músic havia tocat, La Principal Unió d´Amer, la Catalana i La Moderna d´Amer.