Montserrat Juvanteny, Girona.

La Comissió del Memorial Francesc Basil, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Figueres, l'entitat Amics de Francesc Basil i el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres convoquen conjuntament una nova edició del Memorial Frances Basil Premi Ciutat de Figueres. Es tracta d'un certamen que rememora la figura del músic figuerenc Francesc Basil i Oliveres, (1905-1975).

Les bases preveuen que les obres seràn de tema lliure, no obstant, enguany, en motiu de commemorar-se el centenari del naixement del mestre Manel Saderra Puigferrer, en aquesta convocatòria també s'hi podràn presentar obres dedicades a aquest compositor.

La dotació econòmica contempla tres premis, dos mil euros per la sardana que obtingui el primer premi, vuit-cents pel segon i quatre cents pel premi popular. Aquest darrer el determina mitjançant votació, el públic asssistent a la vetllada musical que se celebrarà al Teatre Municipal el Jardi, el dia 17 de maig, vigília de l'aplec de Figueres, amb la participació de dues cobles, Ciutat de Girona i Mediterrània.

Durant la primera part es donaran a conèixer les sardanes que hauran quedat finalistes i d'aquí en sortiran les peces premiades.

En la passada edició de l'any 2007 els premis es van quedar a la mateixa comarca alt empordanesa. Marc Timón de Castelló d'Empúries, de 27 anys, va conquerir el primer premi, a més del premi popular amb la peça Cent anys de fraternitat que feia al·lusió al centenari del naixement del músic de Peralada Joaquim Serra i Corominas.

Marc Timón ja havia guanyat el primer premi exaequo el 2005 amb Temps fugit.