El gol d'Alfredo Ortuño a la primera part del derbi de dissabte al Miniestadi semblava indicar que el cap de setmana podia ser rodó per al Girona. Els rivals directes havien perdut (Castella, Hèrcules i Ponferradina) i els blanc-i-vermells puntuaven provisionalment davant el Barça B.

Finalment, però, el físic va fallar als homes de Pablo Machín, que a comptats minuts pel final del partit van encaixar el 2-1 definitiu que els deixava sense cap punt. La derrota, combinada amb la victòria de l'Alcorcón davant el Sabadell (3-1) de diumenge al vespre va allunyar la salvació un punt dels gironins, que ara la tenen a 4. És tan sols un punt més però ja són dos partits. A més a més i, encara que pugui resultar circumstancial o anecdòtic, el Girona torna a ser cuer de la categoria aquesta setmana després de la victòria sorprenent de l'Alabès a Huelva (0-2). Això sí, malgrat la derrota i que la situació continua sent d'allò més complicada, l'equip va deixar una bona imatge al Miniestadi. Això sumat a la línia ascendent de les últimes jornades fa que molts aficionats encara es resisteixin a llençar la tovallola. La plantilla i Machín estan convençuts que se'n sortiran, tanmateix el marge d'error s'ha tornat a esgotar i diumenge contra el Saragossa només torna a valer la victòria.

Històricament des que la Segona A té 22 equips, el fet d'ocupar la darrera posició de la taula ha estat sinònim perfecte de descens després de 35 jornades disputades. De fet, l'estadística diu que cap cuer s'ha salvat en les 16 anteriors temporades. Això sí, els registres del Girona actual són els millors de tots els cuers dels darrers anys. I és que habitualment -aquest curs és una estranya excepció- hi ha hagut sempre un o més d'un equips que s'han despenjat de seguida i han quedat sentenciats ben aviat. Són els casos del Sevilla Atlètic (08-09), el Xerez (12-13), el Nàstic (11-12) o el Vecindario (06-07) entre molts altres exemples d'equips que van llençar la tovalolla ben d'hora i van arribar a les últimes jornades sense cap opció de salvar-se. En?guany, els 37 punts del Girona el deixen a tan sols 4 d'una permanència per la qual opositen fins a 9 equips (Numància, Mallorca, Alcorcón, Ponferradina, Hèrcules, Madrid Castella, Jaén, Alabès i Girona) separats per només 7 punts a manca de 7 jornades.

En aquest sentit, tan sols l'Extremadura del curs 2001-02 tenia els mateixos punts (37) que els gironins però el balanç de gols a favor i en contra era pitjor (29 i 38 pels 42 i 45 del Girona). Sí que els extremenys tenien la salvació més a prop que el Girona (només a 2 punts) en una altra de les Lligues més renyides de la història. De fet, aquell curs 01-02, hi havia fins a 10 equips separats per 7 punts a 7 partits pel final. L'Extremadura acabaria perdent la categoria com a penúltim amb 43 punts a 7 del Poli Ejido que va marcar la salvació amb els 50 de rigor.

L'exemple del 2008

Juntament amb l'actual i la 01-02, la temporada abans que el Girona ascendís (07-08) va ser una de les més renyides. Aquell curs, després de 35 jornades, el Poli Ejido era l'únic equip mig despenjat amb 33 punts i a 6 de la salvació. Els altres que ocupaven llocs de descens eren Còrdova (37), Xerez (38) i Albacete (38) i, en una dada per a l'optimisme, van acabar-se salvant fent caure equips que aleshores estaven còmodament instal·lats a la classificació com el Granada 74 (42), Ferrol (41) i Cadis (45). Els cordovesos en van fer prou amb 50 punts mentre que el Xerez i l'Albacete van arribar fins als 52 per aconseguir l'objectiu.