Les pretemporades, entre d'altres coses, serveixen per treure conclusions. És temps per als entrenaments inacabables, per a les rampes, els exercicis més durs i per a partits de costellada. Pablo Machín, emmig de tot això, ha tingut temps per prendre notes. Li ha agradat el que ha vist, encara que no es cansa de repetir, en cada roda de premsa, que l'equip encara no ha fet res i que l'hora de la veritat arribarà amb l'estrena a la lliga. D'entre el munt de coses que el tècnic ha pogut comprovar al llarg d'aquest mes i escaig de treball és que, a dalt, hi ha un home que té el gol entre cella i cella. Si l'any passat la davantera i la seva efectivitat va ser un veritable maldecap, de moment, Machín pot estar tranquil en aquest aspecte. Els davanters, perquè n'hi ha més d'un, marquen. I un d'ells, amb uns números que comencen a fer patxoca. Es tracta de Jaime Mata, un home que ja va demostrar del que és capaç al Lleida durant dues temporades i que està decidit a estrenar-se a la Segona Divisió A per la porta gran.

Són sis els amistosos que el Girona ha disputat al llarg d'aquesta pretemporada. Peralada, Espanyol (filial i primer equip), Llagostera, València Mestalla i Palamós han caigut a mans dels blanc-i-vermells, que compten per victòries tots els partits en els que fins ara hi han tret el cap. Machín ha tingut oportunitats per fer diversos experiments: provar la defensa de quatre i de cinc homes, testar diferents sistemes, veure qui s'adapta millor al mig del camp i comprovar com estan els seus davanters. És aquí, on el tècnic ha tret conclusions prou clares. En sis amistosos, el Girona ha marcat 17 gols; 12 d'ells, han estat obra dels seus atacants. Això, demostra que la davantera funciona. Si més no, durant l'estiu. D'entre els homes més ofensius que han vist porteria, és Jaime Mata el que presenta un percentatge d'encert més elevat.

El madrileny ha estat el davanter que més minuts (311) ha jugat fins ara. També és el que més gols ha anotat (5). Surt a 1 gol cada 62 minuts, una mitjana més que notable i que, si té l'oportunitat, intentarà mantenir durant el campionat de lliga. El segueix Felipe Sanchón, que ha demostrat trobar-se en un excel·lent moment de forma després d'una última temporada en la que una greu lesió li va fer la guitza durant uns mesos. L'atacant català ha jugat 270 minuts i ha anotat 3 dianes, pel que surt a 1 gol cada 90 minuts.

Jandro Castro, capità aquest curs a Montilivi, també presenta uns números força acceptables. El de Mieres porta 219 minuts a les seves cames i ha anotat 2 gols. La seva mitjana també fa prou patxoca, amb 1 gol en 108 minuts.

La resta de davanters que han vist porteria, Aday Benítez i Fran Sandaza (el toledà és el principal competidor de Jaime Mata com a punta de referència), han anotat un gol cadascun. Mentre que el primer només ha jugat 118 minuts per culpa d'una lesió que l'ha tingut més d'una setmana allunyat dels terrenys de joc, el segon ha disputat fins a 238 minuts.

Dos atacants més també han tingut participació al llarg dels amistosos de pretemporada. Es tracta del jove Marcel Serramitja, que ha jugat 103 minuts, i també del manresà Gerard Bordas, que només col·lecciona 62 minuts, al camp del Palamós. Bordas, que va operar-se durant les vacances, no va reaparèixer fins el darrer amistós. Ni un ni l'altre han vist porteria fins ara.

Per tant, a pocs dies perquè la lliga aixequi el taló, Jaime Mata ha demostrat ser el davanter en més bona forma. Machín tindrà l'última paraula i serà ell el que decidirà qui serà l'encarregat de marcar les diferències a l'àrea contrària en el debut contra el Racing.