El derbi de dissabte entre el Llagostera i el Girona ja escalfa motors. No caldran gaires presentacions perquè a una i altra banda les coneixençes entre llagosterencs i gironins són moltes. A més a més, el bon ambient presideix les hores prèvies al primer duel entre tots dos clubs a la Segona Divisió A. Serà també el primer de competició oficial llevat del partit de Copa Catalunya que va enfrontar-los la temporada 2012-13. "D'especial", qualifiquen el derbi dos dels migcampistes més importants del Girona com són Eloi Amagat i Àlex Granell. I és que tots dos s'enfrontaran al seu exequip vestits ara amb la samarreta del club de la seva ciutat. Pel que fa al bàndol llagosterenc, són uns quants més els integrants del club amb passat a Montilivi. El segon entrenador i director esportiu Oriol Alsina és segurament la figura més visible del derbi degut al seu passat recent al Girona i sobretot a la rocambolesca sortida que va protagonitzar a l'estiu. També tenen passat a Montilivi els tècnics Òscar Álvarez i Albert Jorquera. Álvarez havia de ser la mà dreta d'Alsina a l'àrea esportiva aquesta temporada però va estar-hi cinc dies abans de tornar al Llagostera. L'experiència d'Álvarez a Montilivi no s'acaba aquí ja que va defensar la samarreta blanc-i-vermella durant les temporades 2008-09 i 2009-10. Jorquera, ara preparador de porters llagosterenc, va defensar la porteria de Montilivi el curs 2009-10. A la plantilla, també hi ha quatre futbolistes amb passat a Montilivi: Pitu Comadevall, Marc Vallhonesta, Jordi Masó i Aimar Moratalla. El que hi va tenir un paper més destacat va ser Pitu, un dels líders del Girona que va ascendir a Segona B (06-07). També van tenir presència al primer equip tot i que gairebé testimonial Vallho i Masó. El silenc va debutar amb el primer equip a Segona B contra l'Osasuna B (04-05) mentre que el de Fontcoberta ho va fer a Segona A contra el Llevant (09-10). De la seva banda, Aimar mai va arribar a jugar amb el primer equip però sí que va formar part del juvenil de Divisió d'Honor. El metge del Llagostera Pere Vila també té passat a Montilivi d'on va ser cap dels serveis mèdics molts anys així com el secretari tècnic Gerard Escoda.

Diu el tòpic que un derbi és un derbi i que sempre solen ser partits diferents. En el cas del matx de dissabte no serà diferent. Per història, nom i classificació, el Girona duu per força penjat el cartell de favorit davant un Llagostera acabat d'ascendir que tot just ara comença a tenir la mida presa. Les dues victòries consecutives contra Ponferradina (2-0) i Albacete (0-2) han fet que el Llagostera comenci a aixecar el vol i se situï, després de força jornades a només un punt de la zona de salvació. Aquesta bona dinàmica, juntament amb la d'un Girona que encadena la pitjor sèrie del curs (2 punts de 12) no varia la condició de favorit dels de Montilivi. En aquest sentit, Eloi Amagat i Àlex Granell així ho reconeixen. "Portem una molt bona primera volta en llocs de privilegi tot i un últim mes no gaire positiu i en principi hauríem de ser els favorits. Ara bé, tenim claríssim que si no estem al màxim nivell, no traurem res de positiu de Palamós", assegura Eloi. En la mateixa línia s'expressa Granell. "La classificació així ho diu. Les sensacions segueixen intactes malgrat els darrers mals resultats perquè hem estat superiors als rivals", recorda el gironí.

Un dels factors que sol aparèixer en tots els derbis és el de la tensió i la polèmica. En aquest cas però, la nul·la tradició d'enfrontaments entre els dos equips fa que el nivell de tensió a l'entorn i entre les aficions sigui ara per ara una incògnita. Eloi i Granell reconeixen que la tensió serà "la de voler guanyar. Ells per sortir de baix i nosaltre per tallar la ratxa. La rivalitat serà alta però sana".

Eloi admet que "al principi hi va haver un moment de tensió durant l'impàs de la sortida de l'Oriol a Llagostera". En la mateixa línia s'expressa Granell que assenyala també la sortida express d'Alsina com l'únic focus de possible polèmica. "No hi ha una història al darrere del derbi. "Potser la marxa a corre-cuita de l'Oriol pot generar-ne una mica però la tensió serà a fora. Es difícil que es transmeti a dins", explica Granell.

Tant Granell com Eloi només tenen bones paraules del seu pas pe Llagostera. Eloi Amagat va estar-s'hi tres temporades (09-12) i fins i tot va lluir-ne el braçalet de capità. Aquest estiu, amb l'ascens del Llagostera, Oriol Alsina el va voler recuperar. "El Llagostera va ser qui em va dur a tornar al Girona i arribar al futbol professional", explica Eloi, que afegeix que el conjunt blaugrana "em va valorar molt des del primer dia". De la seva banda, Granell assegura que "només puc estar agraït" a Alsina ja que va ser ell qui el va dur al Girona.

Vells temps al Girona

Mentrestant a Palamós, els jugadors del Llagotera amb passat al Girona destaquen també l'excel·lent relació que guarden encara amb alguns dels seus excompanys. Titular en els darrers tres partits i amb un protagonisme cada vegada més gran, Pitu torna a sentir-se important amb l'arribada de Carrillo a la banqueta llagosterenca. "Vaig marxar cedit pel Barça al Girona el 2006. Vaig estar-hi un any i va ser el de l'ascens de Tercera a Segona B amb Javi Salamero i Ricardo Rodríguez: En guardo un gran record", diu el saltenc. Més temps s'hi va estar al Girona, Jordi Masó.

El defensa de Fontcoberta és novell a la categoria però a base de regularitat s'està apoderant del lateral dret. "Vaig estar 4 temporades al Girona, dues al cadet i dues al juvenil, i vaig debutar amb el primer equip deu minuts contra el Llevant", detalla. Masó revela que manté molta amistat amb un grapat de jugadors del Girona de la seva etapa al planter. "Molts són de la colla i de la zona. De Banyoles hi ha en Mas, del filial en Rubi, en Quintanas. Després hi ha en Pere...Som de la mateixa edat i hem crescut junts", explica.

De la seva banda, Vallho ha passat de veure els partits des de la grada a titular en les dues darreres jornades i amb molts números de repetir davant el seu exequip. Vallho amb un somriure d'orella a orella encara amb optimisme el primer partit de l'any i recorda el seu passat amb el Girona. "Vaig estar un any en el Divisió d'Honor Juvenil i aquell mateix any vaig debutar al primer equip a Segona B. Posteriorment vaig jugar-hi mitja temporada a Tercera", recorda Vallho que manté contacte amb Eloi, Granell i Felipe Sanchón. L'últim jugador del Llagostera amb passat al Girona és Aimar Moratalla. El vallesà va estar-hi tan sols el darrer any de juvenil procedent del Granollers. "No vaig tenir l'oportunitat de debutar amb el primer equip del Girona perquè en aquella època pocs jugadors pujaven al primer equip", explica. Tot i això, Aimar manté molt bona relació, entre altres, amb Granell amb qui a banda de coincidir-hi al Llagostera també ho va fer al Banyoles.