L'Osasuna no va estar sol ahir a Montilivi, un estadi que els navarresos no visitaven des del partit de Copa de la temporada 2004/05, en què es van endur la victòria a la pròrroga. Segurament ben pocs dels 200 seguidors que van acompanyar l'equip fins a Girona havia estat mai a l'estadi, una sensació que, en canvi, no va ser nova per a Javi Bayona. Exmigcampista de l'època més esplendorosa del club navarrès (l'ascens a Primera la campanya 1979/80 i la classificació per a la Copa de la UEFA el curs 1984/85, com a gestes principals), va jugar en dues etapes a Montilivi: com a cedit per l'Osasuna va estar una campanya (1977-78) amb el Girona aprofitant que feia el servei militar a Sant Climent. Deu anys després, hi penjava també les botes en una temporada que va acabar en descens i marcada pels problemes econòmics. Abans, també havia jugat al Figueres entre 1985 i 1987, i hi va celebrar l'ascens a Segona A.

Bayona, acompanyat per uns amics, va seguir el partit des de la tribuna baixa. Aprofitant l'excusa del futbol, l'exmigcampista ha passat un cap de setmana de records a les comarques gironines, instal·lat a Figueres des de divendres, i deixant-se emportar pels sentiments contradictoris de veure el "seu" Osasuna flirtejant perillosament amb el descens i el Girona -"un club al qual li tinc molta estima, com tots aquells pels quals vaig passar", instal·lat en posició d'ascens directe a Primera. Ja a la primera volta Javi Bayona alertava abans de l'Osasuna-Girona que als de Machín els rebrien "amb molt de respecte". Els blanc-i-vermells s'hi van presentar colíders i mig any després, continuen en els llocs d'honor mentre els navarresos sospiren per mantenir la categoria.

Abans del partit, Bayona admetia que no les tenia totes. "El Girona ha estat tota la temporada allà dalt i deu ser per alguna cosa. Ens canvi, nosaltres hem perdut l'essència de l'Osasuna. Si ens salvem, el club ha d'analitzar tot allò que ha fet malament i recuperar l'esperit de lluita i entrega que sempre ens havia caracteritzat", explicava. L'exjugador donava per bo l'empat i temia que, en cas de derrota, aquesta arribés per golejada i això pogués afectar la dèbil moral de l'equip abans de la nova final que han d'afrontar la setmana que ve al Sadar contra el Mirandés.

I els temors es van fer realitat. L'Osasuna va perdre a Montilivi i ho va fer de manera inapel·lable. "Només hem rematat dues vegades a porta, en els dos cops de cap de Nino. No creem sensació de perill i això és preocupant", reflexionava Javier Bayona al final dels 90 minuts. Content, això sí, per haver redescobert un estadi de Montilivi que li havia costat trobar, i on va quedar sorprès per "la comunió" que hi va haver entre l'afició i l'equip. Segons ell "no hi ha dubte que el fet que l'equip vagi bé hi ajuda" i va subratllar l'espectacular posada en escena de l'equip de Pablo Machín: "els deu primers minuts del Girona han sigut impressionants. Han estat molt endollats tots el partit, però en aquella recta inicial, han creat dues o tres jugades gairebé fins a la línia de fons que si haguessin entrat, ja ho haurien deixat tot sentenciat".

Mata va aprofitar una d'aquestes ocasions al minut 9 per situar l'1-0 i a partir d'aquell moment "el Girona ha abaixat una mica el pistó. Per comptes de buscar l'arribada, han volgut tenir la posessió. M'ha agradat veure l'equip perquè sap molt bé a què juga, en canvi l'Osasuna ha de refiar-se d'alguna espurna individual". El partit es va igualar en els últims instants de la primera part i en l'inici de la represa, però el 2-0 de Mata ho va sentenciar tot a l'hora de partit. "Allà la defensa ha intentat fer el fora de joc però no s'ha coordinat bé i el Girona ho ha aprofitat. Amb el marcador a favor ells, que es veuen a dalt, han mirat d'evitar riscos i no encaixar. Han deixat transcorrer el partit perquè qui tenia l'ansietat era l'Osasuna. Després del 2-0 hem desaparegut del partit i ni els canvis, que al Girona li han donat espurna, han aconseguit revitalitzar-nos".

A sis jornades pel final de la Lliga el Girona és segon en solitari, en ascens directe. Bayona se n'"alegra" perquè "quan has estat en un club el segueixes cada cap de setmana i estàs content amb els seus èxits". A aquestes altures l'exfutbolista veu els de Machín "candidats a tot" i adverteix que si no s'assoleix l'ascens directe "en el play-off aquest és un repte que també es podria aconseguir".