Girona torna a tenir el millor restaurant del món, El Celler de Can Roca, i el setembre vinent acollirà el rodatge de la sèrie Joc de Trons. La ciutat està de moda i diumenge encara pot afegir un encant més als seus atractius: gaudir de futbol de Primera Divisió la temporada que ve. Una fita històrica, inèdita en els gairebé 85 anys d'història del Girona FC, que per sis dels seus expresidents ja no es pot escapar a l'equip de Pablo Machín. «Contriburià a posar-nos encara més al mapa, com han fet els germans Roca, per exemple», considera Narcís Codina. Per Ramon Vilaró, «l'ascens confirma Girona com la ciutat de moda, donarà molta vida i s'afegeix als mèrits del Celler de Can Roca o al fet que Joc de Trons es rodi aquí. Ja tocava!». Segons Carles Teixidor, aquesta és l'oportunitat de resoldre els problemes econòmics i consolidar la massa social.

Amb 81 punts, els gironins depenen d'ells mateixos: guanyant el Lugo seran de Primera. L'empat valdria si l'Sporting no guanya per dos o més gols al Betis. Miquel Mascort diu que l'ascens està fet «al 100%» perquè segons ell «no crec que el Lugo vingui a Montilivi amb gaires expectatives i, per altra banda, tampoc penso que el Betis es deixi guanyar a casa en el seu últim partit de la temporada». Aquest optimisme és compartit, amb més o menys apunts de prudència, per la majoria d'expresidents consultats. Narcís Codina diu que veu el Girona a Primera «en un 96%» i ho argumenta per la debilitat mostrada durant tota la temporada pels gallecs lluny de l'Anxo Carro, on només han sumat dos triomfs. «Tindrem baixes de centrals però segur que el tècnic, que és molt bo, trobarà la manera de compensar-ho», afirma. Codina va ser el president que el 1970 va inaugurar l'estadi de Montilivi. Aquest estiu farà 45 anys. I res millor que celebrar-ho acollint la lliga de les estrelles a partir de l'agost que ve. Codina confessa que «quan era president mai vaig somiar això de poder pujar a Primera» i recorda el goig que feia l'estadi «amb 18.000 espectadors» en les promocions d'ascens a Segona que a principis dels setanta es van disputar, i perdre, contra Vila-real i Còrdova. Diumenge Montilivi tornarà a bullir amb pràcticament 10.000 goles deixant-se l'alè per conduir l'equip a l'elit.

Miquel Mascort no sap si anirà al camp diumenge. El cap de setmana passat es va fer una promesa personal: sacrificaria l'assistència al decisiu Girona-Lugo si l'equip guanyava a Mallorca. A un quart d'hora del final va aparèixer Sandaza per marcar el 0-1 i mantenir l'equip en segona posició, depenent d'ell mateix per assolir l'ascens. «Això és un somni impossible. La ciutat i la província tenen prou força per pujar i mantenir-se a Primera. És una setmana transcendental per al club i la ciutat», va assegurar l'expresident. Mascort diu que viu la prèvia de l'última jornada de lliga «amb il·lusió, però també amb recança per aquells aficionats del Girona de soca-rel que ja no hi són i que s'haurien emocionat amb el possible ascens a Primera Divisió».

Per a Jordi Roche la temporada del Girona «és excepcional» i es mereix culminar-se amb l'ascens. En la seva última temporada com a president (2004/05) l'equip va baixar de Segona B a Tercera per última vegada. Ara és a les portes de Primera. «Els clubs no es poden valorar per una temporada, s'ha de veure la seva evolució. Des dels temps d'Escuredo es va intentar crear una base sòlida al club, potenciar la base, i segurament ara se'n recullen els fruits». Roche també valora que l'equip de Machín tingui «quatre o cinc jugadors gironins de manera habitual perquè és un plus».

Ramon Vilaró era vicepresident el 2008 quan es va pujar a Segona A i ara veu el Girona a tocar de Primera. «Allò ja va ser històric, però això d'ara és inaudit. No me'l perdo, el partit contra el Lugo», va subratllar, remarcant que «s'ha de felicitar públicament els jugadors i el tècnic pel que han fet». El seu substitut a la presidència va ser Joaquim Boadas. Amb ell el Girona es va quedar a les portes de Primera fa dos anys a Almeria. «Encara és una espina que tinc clavada. El partit de diumenge és un examen després de cinc anys de feina. Vam entrar amb el club a l'UCI i ara toquem la Primera», va dir. Boadas creu que s'ha de ser optimista «però no refiar-se», i posa l'exemple del 2-4 del Xerez que ell mateix va denunciar al·legant que el rival anava primat.