Més que el dramàtic gol de Caballero al minut 91, la imatge que emetien totes les cadenes de televisió del fatídic partit de diumenge a Montilivi era la de l'àrbitre assistent queixant-se de l'impacte d'una ampolla d'aigua llançada per un aficionat des de la tribuna baixa de l'estadi. Un fet que podria tenir greus conseqüències per al Girona, que espera amb impaciència una possible sanció del Comitè de Competició. Però no ho fa pas de braços plegats. Durant el dia d'ahir, el club treballava per intentar localitzar i identificar l'agressor. No ho va aconseguir i serà avui quan registri totes les càmeres possibles del camp per sortir-se amb la seva. "Si identifiquem qui ha sigut, el denunciarem", deia taxatiu Patxi Otamendi, el president, el qual afegia desconèixer quan es reunirà l'organisme per estudiar una possible sanció. El Girona, en veu del seu mandatari, sembla prou optimista. O com a mínim aquesta era la seva postura: "Vam repassar l'acta amb el delegat i, si bé l'àrbitre fa constar el cop d'ampolla, també cal tenir en compte que per part nostra hi ha hagut tot el suport i col·laboració en tot moment".

Ara bé, una cosa és el que vulgui o cregui el president del Girona i una altra de ben diferent és el que pugui acabar passant. L'àrbitre del duel contra el Lugo, José María Sánchez Martínez, redactava que un dels seus assistents havia estat colpejat al coll amb una ampolla d'aigua i deixava ben clar que aquest havia necessitat atenció mèdica i que no havia pogut acabar el duel. Tampoc ajudaven les paraules del president del Consell Superior d'Esports (CSD), Miguel Cardenal, qui es va pronunciar ahir sobre el tema. Va parlar d'uns incidents "completament condemnables" i també "lamentables", advertint que el club català "serà sancionat amb la duresa que es mereix". Qüestionat pel comportament d'equips com el Betis i el Lugo en aquesta última jornada, Cardenal va descartar que en cap dels partits de Segona A hi hagués una actitud "sospitosa".

Tot esperant un possible càstig, el Girona confia a identificar durant el dia d'avui l'agressor "el més aviat possible", segons Otamendi. Un cop ho aconsegueixi, té clar quins són els passos a seguir: "Estem treballant juntament amb els Mossos d'Esquadra i segur que l'acabarem identificant. Quan ho fem, el denunciarem i també parlarem amb la Lliga. Considerem que si ha de caure algun càstig per tot el que ha passat, aquest ha de ser per a la persona i no per al club".

Alguns precedents

D'incidents com els de diumenge, desgraciadament, se n'han viscut en un bon grapat d'estadis. Alguns amb més ressò que d'altres. No passa cada dia, però passa, que l'assistent, algun jugador o també l'àrbitre hagin estat agredits per algun aficionat. Fets que no solen passat per alt per al Comitè, encara que els càstigs no solen seguir un patró establert. S'han tancat estadis, s'han donat partits per acabats i també s'han disputat jornades a porta tancada. Multes i sancions. Fins i tot amenaces de presó per als agressors. Amb aquest currículum, no es pot ser gaire optimisme tot pensant en quina és la sanció a la qual s'exposa el Girona, si bé el club català està centrant tots els esforços a intentar que el càstig sigui el més lleu possible.

L'any 2008, l'ara Benito Villamarín de Sevilla (llavors batejat com estadi Ruiz de Lopera) va viure un incident que va acabar amb el porter de l'Athletic Club, Armando Ribeiro, estès al terra. Un aficionat local va llançar una ampolla que va impactar en la cara del basc, que va quedar inconscient i va haver de ser retirat en llitera. El matx va quedar suspès al minut 70. El Comitè de Competició va donar per acabat el partit amb victòria per als visitants i va clausurar el camp dos partits. El Betis va moure cel i terra i va aconseguir que el Comitè Espanyol de Disciplina Esportiva reduís el càstig a només un partit. La col·laboració del club andalús a l'hora de localitzar l'agressor va ser considerada com un "atenuant". D'aquesta manera, el Betis va haver de jugar un partit, contra el Valladolid, a l'Olímpic de La Cartuja de Sevilla.

Tres anys i mig més tard, un Granada-Mallorca també va ser suspès. En aquesta ocasió, perquè un aficionat va agredir amb un paraigües l'àrbitre assistent, el gironí Xavi Aguilar, qui va acabar ferit. En aquella ocasió, Competició va decidir reprendre el partit (que havia quedat aturat al minut 61) però a porta tancada, amenaçant al Granada de tancar el seu estadi. Al club andalús li va caure una multa de 6.000 euros.

No se li va tancar el camp al Llagostera, però el club blaugrana va haver de disputar el seu primer partit a Segona A sense públic després que el mateix comitè castigués els gironins per l'actitud racista d'una aficionada local contra el davanter del Racing de Santander Koné en el transcurs del duel que tots dos equips van protagonitzar en el play-off del curs anterior.