Gómara és un poble amb història, però, com molts municipis d'aquesta província de Castella-Lleó, ha vist com la capital, Sòria, absorbia la seva població. «Fa trenta anys, aquí, érem 1.000 habitants i, ara, la gran majoria de cases estan tancades. Ara tenim prop de 300 veïns. Aquest poble havia tingut nou bancs i ara en queden dos. Tots els funcionaris, o la gran majoria, vivien al poble, mentre que ara viuen a Sòria», explica Juan Carlos Gonzalo, l'alcalde de Gómara, del Partit Popular, que fa quatre anys va accedir al càrrec i ara l'ha revalidat amb majoria absoluta.

Gonzalo, amb passat futbolístic -va ser porter del Logro?nyès i a Sòria, fins que ho va haver de deixar per un esquinç de turmell- coneix bé Pablo Machín, tot i que des que se'n va anar de Gómara, de jove, no hi ha tornat gaires vegades més. «Les primeres puntades de peu a una pilota les va fer aquí, al poble. Teníem un camp de futbol poc convencional, en una era posàvem dues porteries de ferro i podia ser un camp de futbol-7 d'ara», explica l'alcalde. Al seu costat, "scar Molinos, un company d'escola, recorda que Machín era el més bo i tothom volia anar al seu equip. «Era el més guapo i el que lligava més de tots els nois», explica somrient.

Els mitjans de comunicació de Sòria, quan parlen del tècnic del Girona, sempre diuen «el de Gómara». «Des de Francisco López de Gómara, que va morir fa més de 600 anys, que va ser conseller d'Hernán Cortés i va escriure la història d'Índies, segons la llegenda, ara Pablo ?Machín és vist com a personatge més il·lustre del poble», recorda Gonzalo. Ara, al municipi, segueixen l'actualitat del Girona i s'alegren que, al seu fill més il·lustre, les coses li vagin bé, perquè tampoc els va agradar gaire la manera com Machín va haver de sortir del Numància, més aviat per la porta de darrere. «Va agafar el Girona l'any passat i el va salvar del descens i ara està a punt de pujar-lo a Primera Divisió», resumeix l'alcalde, conscient de que, a Machín, «no li faltaran equips per entrenar, ara».

Fa dos anys, van anar a l'estadi de Los Pajaritos a lliurar-li una placa a la mitja part d'un partit contra el Castella. Aquest és el màxim reconeixement que li han fet els seus paisans. Ara, l'èxit de Pablo Machín a Montilivi fa que l'Ajuntament de Gómara s'hagi de començar a esprémer el cervell per pensar a fer-li algun reconeixement. «Som un poble petit, però ja farem alguna cosa per homenatjar-lo», assegura Gonzalo, afegint que ja pensaran a posar el nom a algun espai del municipi, com podria ser aquella pista de l'escola on va començar a jugar a futbol de menut.

Ara, Gómara és un poble tranquil, amb pocs establiments comercials oberts i un centre de salut. Un municipi que aquest cap de setmana també pot ser de Primera gràcies a l'èxit del seu fill més il·lustre.