És el maldecap de torn a l'estiu. A cada direcció esportiva dels 22 clubs de la Lliga Adelante els sol passar el mateix durant la pretemporada. Necessiten gol i l'han de buscar. Això no és el més difícil;?el que veritablement costa és trobar-lo. Tots els equips reforcen les seves davanteres, amb apostes arriscades, però també amb jugadors contrastats. El poder adquisitiu, l'ull clínic de la secretaria tècnica i mil i un factor acaben essent determinants per decidir si l'aposta és o no l'encertada. A?Montilivi, ha estat una de les preocupacions perennes en aquesta època de l'any i el director esportiu de torn, habitualment, les ha sabut resoldre amb cert encert. Caldrà veure si en aquesta ocasió, Quique Cárcel també se'n sortirà. De moment, ha portat Jairo Morillas, que ha demostrat sobradament que pot marcar les diferències a Segona B (ve de signar 17 gols amb l'Espanyol B), però que encara no ha tastat la categoria de plata. Ara, li cal prémer la tecla adequada per portar un altre davanter que, com va fer Fran Sandaza el curs passat, marqui les diferències a l'àrea. Perquè això, si fa no fa, és el que intenten la resta de clubs de la Lliga. Molts han reforçat aquesta parcel·la, però segueixen filant prim per mirar de pescar alguna ganga al mercat.

Tret de l'any del retorn a Segona A i del curs 2013/14, el Girona sempre se n'ha sortit en aquest aspecte. Només cal fer una ullada a les últimes temporades i comparar l'estadística. Fran Sandaza va marcar 16 gols l'última temporada. Dues abans, entre Javi Acuña i Benja Martínez en van fer 28. En l'anterior, la gran aposta va ser Ferran Corominas i el banyolí va respondre a la perfecció: 18 gols. Els mateixos que va marcar el serbi Ranko Despotovic (2010/11), un any en què Jandro Castro, que havia signat aquell estiu, en va anotar 11. I què dir de Kiko Ratón, que va signar 10 dianes en la temporada del seu debut (2009/10), la mateixa en la qual va salvar l'equip del descens amb un dramàtic penal en l'últim sospir de la competició.

Ha arribat Jairo, però falta un davanter per aterrar a Montilivi. Canvis, com els que es viuen en pràcticament totes les plantilles de la categoria. La Lliga ha perdut alguns dels seus golejadors més recents, com ara Rubén Castro, Borja Bastón, Sergio Araújo i Jorge Molina. Tots ells estaran a Primera al llarg d'aquesta campanya. D'altres, han decidit marxar a l'estranger. Urko Vera, autor de 17 gols amb el Mirandés, ha signat pel Jeonbuk coreà;?Fran Sandaza, que va enamorar Montilivi, s'ha enrolat al FC Tòquio japonès. Sergi Enrich ha canviat el Numància per l'Eibar i puja un esglaó, mentre que Willian José no seguirà al Saragossa i jugarà al Las Palmas.

Dels que han arribat a Segona A, n'hi ha de moltes característiques. Experimentats i cobejats, com és el cas de Toché (Oviedo), Toquero (Alabès) i Ángel (Saragossa). O?apostes que pugen amb força de la Segona Divisió B, com ara Jona (fitxat per l'Albacete del Cadis) i Álex Sánchez (Osasuna, provinent del Tudelano). En aquest capítol també hi entra el garrotxí Marc Nierga, autor de 14 gols amb el Guijuelo i ara a l'Alcorcón.

Oferta refusada per Mata

Una de les apostes que l'estiu passat va fer el Girona, Jaime Mata, era a l'agenda de diversos clubs potents de Segona A després de marcar 12 gols en el seu debut a la categoria. Malgrat tenir una clàusula força elevada (al voltant dels 600.000 euros), el Valladolid va presentar una proposta en ferm aquest mes passat per emportar-se'l. El tècnic Gaizka Garitano, que ja el va voler fa dos anys per a l'Eibar quan Mata era al Lleida, havia donat el vistiplau. Des de Montilivi però, es va rebutjar la temptativa i tot ha quedat en un no res.