Samir Boudjemaa i Jean-Louis Dutaret, els nous amos del Girona FC, no van tenir cap dubte el 30 de juny passat, quan es van presentar públicament a la ciutat, d'assenyalar que potenciar la base era un dels seus objectius prioritaris; Al Llagostera, Oriol Alsina i el seu equip tècnic no es cansa de repetir que, a banda del primer equip, una prioritat innegociable és formar jugadors a casa i millorar les categories dels equips inferiors. Els dos representants gironins a la Lliga Adelante fa temps, sobretot els de Montilivi, que somien disposar d'una ciutat esportiva que els permeti dotar de les eines necessàries els tècnics de formació. Aquest estiu, paral·lelament a la configuració de blocs amb garanties per competir a Segona A, als despatxos de tots dos clubs també s'ha treballat de valent per formar planters competitius en els filials: el Girona i el Llagostera són dos dels únics cinc clubs de tota la LFP que no tenen els seus equips B en categoria nacional (com a mínim, Tercera Divisió). Els altres són Leganés, Lugo i Ponferradina, que els tenen a Preferent.

El Girona B disputarà la seva tercera temporada seguida a Primera Catalana. Aquesta vegada l'encarregat de conduir la nau serà Nacho Castro, exentrenador del Peralada. L'objectiu no varia respecte al de campanyes anteriors: l'ascens a Tercera, una categoria que els tècnics de Montilivi ja començarien a trobar interessant a l'hora de donar sortida als jugadors de la base que acaben la seva etapa de formació al juvenil (aquest any ha recuperat la Divisió d'Honor). Mamau (Figueres) i Marc Carbó (Farners), són dues de les incorporacions que de moment s'han tancat. El filial del Girona debutarà a casa el 6 de setembre contra l'Avià. Fa dues temporades jugava a Vilablareix, el curs passat ho va fer a Salt. El club encara no ha confirmat on ho farà enguany.

Pep Triadú ha canviat Girona per Llagostera aquest estiu. L'exentrenador del filial dels blanc-i-vermells ha estat l'escollit per Oriol Alsina per intentar fer campió del grup 1 de Segona Catalana el Llagostera B, cosa que representaria l'ascens directe a Primera. Triadú disposarà d'una plantilla molt renovada, on han arribat, per exemple, el porter Dani Castilla (Palamós), Peke (Lloret), Dembo (Farners) i Oriol Vila (Girona B). El conjunt blaugrana disputa els seus partits al Municipal de Llagostera, que ha perdut el primer equip des de l'ascens a Segona A, en no estar habilitat per a una categoria professional.

Per als conjunts de la LFP disposar d'un filial és obligatori. La majoria de clubs hi estan d'acord, però, en canvi, no veuen amb gaires bons ulls que n'hi hagi en categories com la Lliga Adelante o la Segona B perquè poden targiversar la competició en funció de si poden o no ascendir de categoria o dels jugadors que en determinades jornades poden deixar el seu conjunt habitual, debilitant-lo, per reforçar el primer equip. Durant un temps la Lliga va formar una comissió de treball per crear una competició exclusiva per a filials però l'operació se'n va anar en orris: els "grans" no hi estaven d'acord. Fa dues temporades Barça i Madrid tenien els seus filials a Segona A; avui són a Segona B. L'únic B que hi haurà a la Lliga Adelante enguany serà l'Athletic, precisament el primer rival del Girona, a San Mamés. A la majoria de les grans lligues europees, els equips de reserves o de joves en formació tenen una categoria exclusiva, fet que evita malentesos.

Aquesta temporada hi haurà 44 filials, que competiran a Segona A (Athletic B), Segona B (16) i Tercera (27). El grup III de Segona B serà on més equips vinculats hi haurà, amb sis dels setze de la categoria: Espanyol B, Barça B, Pobla de Mafumet (Nàstic), Vila-real B, València Mestalla i Atlètic Llevant). Entre la Lliga BBVA i la Lliga Adelante, només el Girona, el Llagostera, el Leganés, el Lugo i el Ponferradina tenen els seus conjunts de formació fora de categories nacionals, és a dir, per sota de la Tercera Divisió.