Les relacions entre el Girona i l'Espanyol passen per un excel·lent moment. Ho demostra que una temporada més el conjunt blanc-i-blau va acceptar venir a Montilivi per al Torneig Costa Brava o que, com sol ser habitual els darrers estius, diversos dels reforços que han arribat ho han fet cedits o després d'haver sigut rescindits pels barcelonins. Jairo, Parreño i Clerc serien els últims exemples de futbolistes que l'Espanyol deixa a prèstec per tal que aprofitin el mirall de jugar a la Lliga Adelante. Abans, en aquesta etapa, també ho havien fet Juanma, Galán, Ángel Martínez, Dani Nieto, Cristian Gómez i Christian Alfonso. Nou en total. Aquesta fructífera relació ja ve de lluny: fa 40 anys, durant la pretemporada 1975/76, l'Espanyol va arribar a oferir al Girona 14 futbolistes, un d'ells Paco Flores que acabaria siguent el màxim golejador del grup de Tercera, per acabar-se'n quedant 7 a Montilivi a les ordres d'Aldecoa.

La clau d'aquella col·laboració s'ha de buscar en la figura de Francisco Murio, directiu del futbol base espanyolista i de la Federació Catalana a l'època i que tenia una notable relació amb Tossa de Mar gràcies als seus negocis de peix, fins al punt que va ser regidor a l'Ajuntament i fins i tot president del club de futbol selvatà abans de Telm Zaragoza. Murio, el 8 de juliol de 1975, avançava que l'Espanyol oferia 12 jugadors, que passarien a ser propietat del Girona. Emilio Aldecoa era el tècnic d'aquell equip que, com solia fer cada temporada, sortia a la lliga de Tercera per buscar l'ascens a Segona, sense èxit (el curs el va acabar Lluís Coll, amb l'equip classificat en tercera posició per darrere el Llevant i l'Osca. Els valencians van pujar, mentre que els aragonesos van fer la promoció. Els gironins es van quedar, per tant, amb la mel als llavis. Per dos punts.

Els jugadors que va oferir l'Espanyol a principis de juliol eren Durán, Amador, Gómez, Balmes, Mena, Jordi, Sarabia, Cunillera, Navas, Huerta, Mas i Marín. Aquell estiu els entrenaments van començar amb 42 jugadors i, com és lògic, molts van acabar descartats. Per postres, el 9 d'agost es feia oficial que Paco Flores arribava al Girona gairebé per sorpresa després d'haver jugat cedit per l'Espanyol amb el Sant Andreu. Unes setmanes més tard, a punt de tancar-se definitivament el planter, va arribar Villaronga. Finalment, dels 14 futbolistes oferts, se'n van quedar set: Duran, Mena, Gómez, Villaronga, Amador, Flores i Mas. Aquests jugadors van ser testimonis de la darrera temporada en actiu de Luis Costa i Isidre Sala, tots dos retirats jugant amb el Girona al final d'aquell curs.

L'època moderna

En aquesta etapa més moderna les bones relacions entre l'Espanyol i el Girona s'han mantingut i en les dues darreres temporades, des que Quique Cárcel és el director esportiu gironí, han anat a més. Aquest estiu, a Montilivi hi han aterrat fins a quatre jugadors provinents de l'entitat blanc-i-blava, tres dels quals cedits (Clerc, Jairo Morillas i?Germán Parreño) i un altre en propietat (Pol Llonch). Ho deia el president Joan Collet pocs dies abans de concretar-se l'epració Clerc, per qui el Còrdova i el Tenerife, entre altres, també s'hi havien interessat. «Si podem ajudar un club català com el Girona, ho farem», afirmava en una clara declaració d'intencions. I?és que la declaració de Collet no només són paraules, sinó fets.

La fórmula de les cessions des de Cornellà ha estat habitual des que el Girona va tornar a Segona A el juny del 2008. En total han estat nou els futbolistes que han aterrat a Montilivi a préstec per part de l'Espanyol. Els primers van ser Juanma Hernández i Ernesto Galán (2009-10). Després arribaria Ángel Martínez (10-11) a qui seguiria Dani Nieto (11-12). Deprés de dos anys sense cessions de l'Espanyol, l'arribada de Quique Cárcel tornaria a obrir l'aixeta amb Cristian Gómez i Christian Alfonso (14-15). Aquest estiu el degoteix ha continuat amb Clerc, Jairo i Parreño.

A banda de cessions, l'Espa?nyol també ha estat una gran font on el Girona ha pescat jugadors en propietat. El darrer ha estat Pol Llonch però abans van arribar David Garcia i Ferran Corominas (11-12) i Hèctor Simon (08-09). En el cas del banyolí, l'Espanyol va posar moltes facilitats per a rescindir l'any de contracte que li quedava perquè pogués fitxar pel Girona. Durant aquests anys, també han vestit la samarreta blanc-i-vermella jugadors amb passat molt recent a Cornellà o Montjuïc com Moisés Hurtado, Moha o Jofre Mateu.

Més enrere en el temps, abans de l'ascens a Segona A, el Girona també va pescar a l'Espanyol. La 06-07 va arribar del planter espanyolista Jordi Xumetra i l'any següent Francesc Guitart mentre que la 2003-04 aterraria a Montilivi el porter Alfred Argensó després de desvincular-se del club barceloní, tot i que va tenir-hi un pas purament testimonial.