El Girona es tornarà a veure les cares diumenge amb el rival que fa tres temporades li va barrar el pas a Primera Divisió. L'Almeria trepitjarà per primer cop Montilivi des d'aquell partit d'anada del play-off final d'ascens de la temporada 2012-13 en què s'hi va imposar per 0-1 (gol de Charles) i va posar un peu i mig a Primera. A diferència del dramàtic desenllaç del curs passat que encara cou i courà, en aquella eliminatòria per pujar, el Girona pràcticament mai va tenir opcions. Ho reconeixen dos dels quatre supervivents d'aquella plantilla, Eloi Amagat i Isaac Becerra (els altres són Felipe Sanchón i Richy Álvarez). "Ens van superar en gairebé tots els aspectes", recorda Eloi. "Van arribar més bé als partits decisius tant en l'aspecte físic com de ritme. Van ser força millors que nosaltres al tram final", coincideix Becerra. A la tornada, al Juegos del Mediterráneo, no hi hauria color i l'Almeria celebrar l'ascens després de derrotar clarament els de Rubi per 3-0. Més d'un, de dos i de tres lamentaven aquella ocasió perduda i es resignaven. "No ho tornarem a viure mai més, això", deien. La història els ha tret la raó i tant Eloi com Becerra van tornar a ser testimonis d'una altra gran campanya. Fins i tot millor que aquella. El Girona, això sí, es va tornar a quedar a les portes de l'ascens. "Tothom diu que el que va passar l'any passat no tornarà a passar. També ho deien llavors. Som així de pessismistes de neixement aquí", diu Eloi que avisa que tot i que "està costant més del que esperàvem, aquest Girona té molt de nivell i segur que arrencarà i acabarà fent una gran temporada".

Minvats per les baixes però amb la confiança del bloc i la gestió de Rubi, el Girona 2012-13 es va plantar al play-off amb la il·lusió de poder frenar un monstre com l'Almeria. Els andalusos havien perdut en l'última jornada a Vila-real la possibilitat d'ascendir directament i depsrés de superar el Las Palmas a la primera ronda topaven amb el Girona. "Al vestidor parlàvem que eren un equip veterà i que havia jugat el mateix bloc pràcticament tota la Lliga. No ens esperàvem que arribessin tan forts", recorda un Eloi que va jugar els darrers 20 minuts a Montilivi. Becerra també va ser titular, com Felipe i Richy. Dels 14 jugadors del Girona que van participar en aquel partit d'anada cap competeix actualment a Primera i, de la plantilla, només ho fa Juncà (Eibar) a més a més de Kitoko a Grècia amb l'Asteras Típolis i Jofre Mateu a Gràcia amb el FC Goa. En canvi, en aquell Almeria hi havia jugadors com ara Aleix Vidal (Barça), Iago Falqué (Roma) o Charles (Màlaga) consolidats a l'elit del mapa futbolístic. En total d'aquell 5 jugadors d'aquell Almeria que pujaria a Primera juguen aquesta temporada a Primera (Trujillo, Verza, Vidal, Charles i Édgar Méndez. Ara bé, també cal afegir-hi que Falqué juga al Roma, Aarón Ñíguez al Braga, Pellerano a l'Independiente d'Avellaneda i Gunino al Fénix, tots equips de la màxima categoria. Pel que fa als entrenadors, Rubi va volar cap al Barça per després dirigir el Valladolid, a Segona A. El de l'Almeria, Javi Gracia, no seguiria a l'equip andalús a Primera on, tot i això, entrenaria aquell mateix any 13-14 amb l'Osasuna, a qui no podria salvar del descens. Des de l'any passat dirigeix el Màlaga.

Tres temporades Girona i Almeria es tornen a trobar a la mateixa categoria amb plantilles renovades i objectius, en principi, diferents. I és que mentre el Girona sospira, encara sense nervis, per aixecar el vol i començar a escalar posicions, l'Almeria ja ha destituït l'entrenador (Sergi Barjuan), amb només 7 jornades disputades perquè són massa lluny de les posicions d'ascens, l'únic objectiu de la temporada. "Serà un partit complicadíssim. Són clars aspirants a pujar i ja hem vist de la poca paciència que tenen", diu Eloi Amagat. En aquest sentit, Becerra admet que l'Almeria té "la seva pressió" però recorda que el Girona "ha de millorar les nostres coses perquè no s'escapin punts als minuts finals".