El passat 27 de juliol, en el dia de la seva presentació com a nou jugador del Girona, Kiko Olivas reconeixia que hauria de passar per un procés d'adaptació al sistema de tres centrals de Pablo Machín. "No hi he jugat mai, és diferent de l'habitual, però tinc moltes ganes de provar-ho". Avui, encara no quatre mesos després, Olivas està totalment adaptat a la línia de tres centrals i és el jugador de camp més utilitzat per Machín a la Lliga: 14 jornades, 14 partits com a titular i tots els minuts possibles sobre el camp: 1.260. Uns números que, a la plantilla, només iguala el porter, Isaac Becerra, i que Kiko Olivas els veu producte de "treballar bastant per aconseguir-ho, el dia a dia és molt important; d'ençà que vaig venir he treballat al màxim per guanyar-me la confiança de l'entrenador i que em posés des del primer dia i espero que el segueixi convencent en el futur"

Ni un sol problema físic, encara menys maldecaps amb les targetes (no n'ha vist cap) - "físicament estic bé i, de moment, també m'he deslliurat de les targetes perquè per circumstàncies dels partits no he hagut d'intervenir en el joc d'aquesta manera" - i, sobretot, la seva bona adaptació al sistema de tres centrals han convertit Kiko Olivas en imprescindible per a Machín en una posició, la de central, en la qual hi ha molta competència a la plantilla: Lejeune, Alcalá, Richy, Mas, Marcelo.... "Un sistema nou sempre t'agafa desprevingut, perquè no hi estàs acostumat però per això són les pretemporades. Vaig posar tota la meva atenció a aprendre els moviments, i ara ja hi estic totalment adaptat", explica Olivas, qui admet que la principal diferència és que, a l'esquena de carrilers com Javi Álamo, Aday o Pol Llonch, "has de tenir més caiguda a banda, on et trobes amb els extrems rivals que són més hàbils i ràpids, has d'estar més atent a les cobertures... però si l'equip pressiona bé també és un bon sistema i ja s'està veient que ens funciona bé".

Al seus 27 anys, Kiko Olivas, que amb 21 va debutar a Primera Divisió i a l'Europa League de la mà d'Ernesto Valverde amb el Vila-real, és un central molt consolidat a Segona Divisió. Les tres últimes temporades, una a Còrdova i dues a Sabadell, sempre s'ha enfilat als trenta partits de titular a la Lliga i, aquest estiu, després de baixar amb els vallesans, va acceptar la proposta per a dos anys del Girona amb l'esperança de se?guir sent important per al seu nou equip. La continuïtat de Richy i Lejeune, a més del fitxatge de Pedro Alcalá, semblava que no li ho deixarien tan fàcil, però Olivas és un titular fix per a Pablo Machín. "Vaig venir amb l'esperança de tenir aquest paper, a mi m'agrada jugar tots els partits i sentir-me important. Era conscient que hauria de treballar molt, perquè hi havia gent que l'any passat havia jugat a un gran nivell perquè crec que la competència que hi ha en el lloc de central és la més gran de l'equip i això és bo per a tots perquè has de donar el màxim a cada partit perquè sinó un company arriba collant des de darrere i et pot treure el lloc", explica el central d'Antequera que, bona temporada rere bona temporada, espera tornar-se a guanyar una oportunitat de tastar l'elit com la que va viure amb el Vila-real fa ja sis anys.

A Primera amb Valverde

Última setmana d'agost del 2009, Ernesto Valverde dirigeix un Vila-real amb estrelles com Pires, Marcos Senna, Cani o Godín. L'equip s'estrena a l'Europa League rebent el NAC Breda holandès i, a poc d'haver començat la segona meitat, Valverde canvia al central uruguaià, consolidat ara a l'Atlètic de Madrid, per un jove Kiko Olivas que en aquells moments estava al filial del club groguet a Segona Divisió. Només tres dies més tard, el Vila-real tenia la primera jornada de Lliga a Primera Divisió a Pamplona i Kiko Olivas va ser titular contra ?l'Osasuna: "Va ser una època molt maca, aquella setmana vaig gaudir-la molt perquè veia complert el somni de tota la vida i sempre quedarà allà en el record". Un parell de partits de Lliga, dos de la UEFA i un de Copa van ser el bagatge de Kiko Olivas amb Valverde i, la temporada següent, l'ara central del Girona també tornaria a tastar la Primera Divisió amb Garrido d'entrenador.

Sis anys després, i havent acumulat molta experiència a Segona Divisió, té clar que el seu camí per tornar a l'elit passa per pujar amb el Girona més que no pas perquè un equip de Primera el fitxi. "Ara mateixa, i veient com va el futbol, és més fàcil intentar fer una bona temporada on estàs i pujar tot i que ja s'ha vist que a Segona Divisió l'ascens és molt complicat per a qualsevol equip", raona Olivas, que veu clau "intentar seguir jugant tots els partits, fer una bona temporada i si es puja molt millor perquè voldrà dir que haurem fet un gran any". Olivas admet que fa anys que "treballa" per tornar a Primera Divisió perquè a "qualsevol futbolista li agrada estar al nivell més alt possible".

Un treball que, ara mateix, passa per seguir jugant molts minuts amb el Girona, que diumenge visita el Tenerifer reforçat per la clara victòria en el darrer partit contra l'Albacete a Montilivi. "La veritat és que ja teníem ganes de guanyar a casa i aquesta victòria ens dóna molta confiança per ser seguir treballant amb tranquil·litat i creient en la nostra feina i el nostre joc", apunta Kiko Olivas, que, amb una Segona Divisió molt igualada, veuria clau una victòria a Tenerife per encadenar, per primer cop aquesta temporada, dos partits seguits guanyant i sumant sis punts.

"La Segona Divisió sempre és molt competitiva. Del primer a l'últim hi ha molt pocs punts de diferència. Ens fa falta guanyar aquests dos partits seguits per agafar una petita ratxa que ens permeti mirar cap amunt i a veure si és veritat que ho aconseguim ara fora de casa sumant sis punts importants abans dels dos partits seguits que tenim després a casa", apunta Olivas, recordant que, després de jugar diumenge al camp del Tenerife, el Girona rebrà el Còrdova i l'Elx a Montilivi en dues setmanes consecutives.

Tres partits -Tenerife, Còrdova i Elx - que poden marcar els objectius del Girona en aquesta temporada i en els quals, si no hi ha cap imprevist, Kiko Olivas serà un dels tres centrals titulars de Machín. El que ja és una mica més complicat és que Olivas s'estreni com a golejador. La temporada passada en va marcar quatre amb el Sabadell, però a Girona, de moment, encara no ha vist porta. "No he tingut la sort, però encara queda molta lliga i esperem que algun arribi", assegura el central imprescindible del Girona.