Alabès, Còrdova, Oviedo, Osasuna, Nàstic i Alcorcón han arribat a l'aturada de Nadal en els sis primers llocs, els que donen els dos ascensos directes o l'opció de jugar el play-off; mentre que Albacete, Llagostera, Bilbao Athletic i Almeria s'han presentat a les festes angoixats per trobar-se en posició de descens. El Girona és dissetè, evitant els quatre últims llocs per goal average com li havia passat en altres moments de la temporada, però continua fora del descens com tampoc no ha olorat en tota la temporada una de les sis primeres posicions. Una situació estranya en una Lliga prou igualada en què dues victòries o dues derrotes consecutives fan passar de dalt a baix o de baix a dalt en un moment. I així, després de divuit jornades, el Girona és l'únic equip dels vint-i-dos conjunts de la competició que no ha estat cap jornada ni en zona de descens ni en zona de play-off.

En la situació absolutament contrària al Girona només hi ha l'Osasuna. Els navarresos, ara quarts classificats, s'han passat tota la temporada dins de les sis primeres posicions: o en zona d'ascens directe, la majoria de cops, o en les quatres places de play-off , com ara. Alabès i Còrdova ocupen ara els dos primers llocs de la taula, però fins a la jornada 10 van passar-se més d'un cap de setmana fora dels sis primers. El Còrdova per exemple es posa quart a la setena jornada, primera vegada que entrava entre els sets primers, però la setmana següent escala fins al segon lloc gràcies a la seva victòria al camp del Lugo. Des de llavors no ha sortit de les dues places d'ascens directe a Primera Divisió (10 jornades consecutives sent primer o segon). I sempre en descens? Cap equip tot i que Llagostera, Almeria i Bilbao Athletic només n'han sortit de manera puntual en quatre jornades en cas dels bascos i tres en els dels gironins i els andalusos.

Mirant més al detall el cas del Girona, l'equip de Pablo Machín s'ha mogut gairebé sempre entre la posició 14 i la 18, just l'última del descens, en què hi ha estat tres cops, amb les úniques excepcions de la vuitena posició que tenia després de la primera jornada. El punt aconseguit a San Mamés li va donar la que ha estat la seva millor classificació fins ara. A la cinquena jornada va ser desè, gràcies a la victòria del camp de l'Oviedo, però després sempre s'ha mogut més per sota de mitja taula.

Avui, el Girona és dissetè i, de fet, no està dins les places de descens perquè té millor diferència de gols que el divuitè (Mallorca) i que l'Albacete (dinovè), que sí que ocupa llocs de descens. Això, però, només és possible per l'agònic gol de Kiko Olivas a Palma perquè si hagués perdut contra el Mallorca, l'equip balear hauria avançat el Girona, que sí que s'hauria vist ine?vitablement dins la zona de descens. Aquesta «sort» de no caure al pou per la millor diferència de gols també li va passar al Girona en la jornada tretzena: perd al camp de l'Alabès (1-0) i és divuitè mentre que, un altre cop, el Mallorca era dinovè amb un average general dos gols pitjor.

?No hi ha cap altre equip a la Lliga que, en un moment o altre, no hagi posat un peu en una de les dues zones calentes de la classificació. Ni que sigui de manera puntual. Fins fa dues setmanes, Girona i Leganés compartien aquest «privilegi», però els madrilenys van posar-se una setmana sisens fa dues jornades, mentre que el Valladolid va passar-se una setmana en zona de descens (dinovè) després de la novena jornada.