El 29 de novembre de l'any passat, al camp del Tenerife, Richy va jugar els seus últims minuts amb la samarreta del Girona. Va sortir al descompte, per perdre temps i mirar d'aguantar l'empat (1-1) al marcador; un resultat que ja no s'acabaria movent. Des de llavors que no ha tornat a saltar al terreny de joc. Unes molèsties al genoll van acabar amb una intervenció quirúrgica i un procés de recuperació que s'ha allargat fins als dos mesos. Ara, amb l'alta mèdica sota el braç i amb alguns entrenaments a les cames, el gallec diu sentir-se «gairebé al cent per cent». Suficient, per estar a disposició de l'entrenador. I?amb la baixa de Pedro Alcalá i una vacant lliure a l'eix de la defensa, les opcions perquè Richy torni a jugar es multipliquen. Fa una setmana, l'escollit de Machín per rellevar el castigat Lejeune va ser Carles Mas. Però de cares al derbi, les possibilitats que el sorià repeteixi la fórmula es redueixen. Mas podria tornar a jugar, tot i que la posició que cal cobrir és, precisament, aquella que Richy domina a la perfecció.

Uns dies enrere, el central va passar per la sala de premsa de Montilivi. Va explicar que es trobava bé, que acabava de rebre l'alta mèdica però que veia complicat jugar contra l'Oviedo perquè encara estava «lluny» del seu estat de forma òptim. Amb uns dies no es fan miracles, però es pot avançar i això és el que ha passat. Dilluns, Richy jugava 90 minuts del partit d'entrenament que el Girona va jugar amb el Qingdao xinès i les sensacions van ser prou positives. «Vaig acabar bastant cansat, tot i que jugant partits i entrenant és com es guanya el físic. Estic gairebé al cent per cent per jugar tot un partit sencer», reflexionava ahir el futbolista. Així, presentava la seva candidatura per acompanyar Lejeune i Kiko Olivas en defensa en el duel de demà amb el Llagostera. «M'agradaria jugar. A?més, tornaria a ocupar el meu lloc. El míster pot comptar amb mi. Però una cosa és el que un vol i una altra el que acaba decidint l'entrenador. Jo estic a la seva disposició. A més, és un derbi i m'encantaria poder-hi estar».

Té ganes Richy de reaparèixer, perquè fa temps que no juga, però també perquè el Girona jugarà al Palamós-Costa Brava «un partit bonic» en el que, segons el seu parer, es respira «una rivalitat sana». Admet que, amb ell o sense ell al camp, als gironins els espera una cita complicada que cal saber afrontar. «Serà un duel exigent. Ells s'hi juguen molt perquè si perden tenen moltes possibilitats de baixar. Les urgències i el fet de ser un derbi pot influir-los de manera negativa. Nosaltres hem d'estar seriosos, aprofitant el seu possible neguit i sense estar relaxats en cap moment, perquè ens pot jugar una mala passada».

Un derbi és un derbi, però malgrat la possible tensió que es pugui viure demà al damunt de la gespa, Richy admet que no li guarda cap rancor al Llagostera, capaç d'esforçar-se al límit fins al darrer minut la temporada passada a Montilivi quan ja pràcticament no tenia opcions de play-off i el Girona es jugava l'ascens. «No tinc un plus de ganes per jugar contra ells, sinó per poder tenir minuts després de la lesió. Vull guanyar el derbi, seria molt bonic i important per a nosaltres. Després, al Llagostera li desitjo el millor. Són companys de professió i no els desitjo res dolent. Tant de bo se salvin».

Borja García s'entrena

Dimecres, el migcampista Borja García va ser un dels principals absents de l'exigent entrenament que el Girona va celebrar a les instal·lacions de Montilivi. Veure'l sense treballar amb el grup va fer disparar les alarmes, però ahir tot plegat es va calmar. El madrileny es va exercitar sense problemes, pel que podrà jugar demà el derbi si no hi ha cap contratemps.

També va treure el cap per l'estadi Marcelo Djalo. El central ha estat apartat de l'equip aquestes dues últimes setmanes per unes galteres i, de moment, treballa al marge per agafar la forma física. Rubén Sobrino, encara lesionat, va estar amb els fisioterapeutes un dia més, encara que també se'l va veure al damunt de la gespa. L'equip es tornarà a entrenar avui al mateix escenari abans del derbi de demà a la tarda.