Deia Eloi Amagat fa uns dies que el record que té de la darrera visita a La Romareda és «dolent». El Girona hi va guanyar per 0-3 en l'anada de la primera ronda del play-off d'ascens de la temporada passada. Un resultat, sens dubte, que semblava no només sentenciar l'eliminatòria sinó també refer la moral d'uns jugadors que estava destrossada després del no ascens contra el Lugo només tres dies abans. La història tothom sap com va acabar. El Saragossa va aconseguir el miracle i va capgirar un marcador que semblava impossible de remuntar guanyant 1-4 a Montilivi.

El conjunt aragonès ja va tornar aquesta temporada a l'estadi, d'on va esgarrapar el 0-0 que havia vingut a buscar. En canvi, sí que serà el primer cop que el Girona torni a La Romareda després d'aquell il·lusionant 0-3 que ressuscitava uns jugadors enfonsats anímicament i una afició d'allò més tocada. Les forces estaven justes i, amb una plantilla molt curta i minvada per les lesions de Ramalho i diversos jugadors tocats, aquell resultat va tornar a fer reviure tothom el somni de l'ascens. Lejeune i Mata en dues ocasions van situar el 0-3 al marcador electrònic davant els xiulets i la indignació del públic local. «Hauríem d'haver marcat el quart», deia l'endemà mateix del partit a La Romareda Miguel Ángel Cifuentes als seus companys durant l'entrenament de recuperació a l'annex de Montilivi. No li faltava raó. D'ocasions per fer-lo el Girona en va tenir i no pas per marcar el quart només sinó també el cinquè si el mateix Cifuentes i Jaime Mata haguessin estat més afinats de cara a porteria.

El gran protagonista d'aquell partit va ser Mata. El madrileny va robar la cartera al porter Whalley per fer el 0-1 i després que Lejeune fes el 0-2 de cap en un córner, l'ex del Lleida signaria el tercer i definitiu del vespre. «Són bons records pel que fa al partit perquè no sabíem com reaccionaríem després del cop del Lugo. Se'ns va posar de cares i vam aconseguir un bon avantatge. Després es va demostrar que l'equip encara estava molt tocat», explica Mata. El madrileny, malgrat tot, recorda que va marxar molt content aquell dia del camp. «Havia fet dos gols en un històric i pràcticament ple, que havien servit per aconseguir un gran resultat. Vam ser superiors. Llàstima de com va acabar tot plegat.

Gairebé deu mesos després d'aquella victòria de prestigi, el Girona tornarà diumenge a La Romareda amb la intenció de tornar-la a fer grossa. Per història i pressupost, el Saragossa surt en principi com a favorit. A més a més els de Lluís Carreras encadenen 7 jornades sense perdre. Aquesta ratxa els ha dut a situar-se en posicions de play-off, cosa que no pot dir un Girona a qui la derrota a Almeria i l'empat contra el Leganés han frenat una mica. Els de Machín són a 5 punts dels aragonesos, que marquen, empatats amb l'Oviedo, la zona de promoció. És per això que un bon resultat a Saragossa faria revifar de nou unes esperances que s'han apaivagat una mica després dels dos últims partits. De fet, des de Saragossa durant tota la setmana que estan reiterant que el Girona és un rival directe en la lluita pel play-off. En aquest sentit, Mata considera que si el Girona vol aspirar a la promoció el partit de diumenge és «decisiu». «Aquests partits hem d'intentar no perdre'ls per poder seguir amb opcions serioses d'atrapar-los. A més a més seria molt bo guanyar-hi pel goal average», diu.

La renovació

Mata és un dels jugadors que acaben contracte aquest 30 de juny. La seva renovació està encallada i més després que Quique Cárcel avisés que el club miraria «alternatives» si ell i Becerra no es decidien. El madrileny considera ?«lògic i lícit que el club prengui les seves mesures i que, com els jugadors, es cobreixi les espatlles». Mata ?assegura-se sentir-se «afalagat» per la voluntat del Girona de renovar-lo i diu que és «comprensible» que el club «pugui moure ?fitxa durant la negociació». ?Mentrestant, Mata aposta per «acabar la temporada i després ?decidir». «És just i raonable. Si vull esperar també m'ho han de respectar», diu el madrileny, que no vol saber res de cap equip fins a final de curs. «Li he dit al meu representant que no em digui res de ningú. Ara estic centrat únicament en el Girona, amb qui tinc un compromís fins al 30 de juny», subratlla.