El Valladolid i el Las Palmas, amb tres play-off en cinc temporades, són els que més promocions han jugat des que es va implantar aquest sistema de competició. Els canaris van guanyar l'ascens a Primera la campanya passada, en el tercer intent, superant el Saragossa. El Valladolid va pujar per aquesta via la temporada 2011/12. Abans havia promociat en la 2010/11 (l'èxit se'l va endur l'Elx) i ho va tornar a fer l'exercici passat. Amb dues participacions hi ha el Girona, l'Alcorcón i el Còrdova. Els andalusos van pujar la campanya 2013/14. Els gironins van arribar a la final del «play-off» 2012/13 amb Rubi d'entrenador i van caure contra l'Almeria. El curs passat, després de no pujar directe amb 82 punts, el Saragossa els va eliminar en la primera ronda remuntant un 0-3 a Montilivi (1-4).

Quants punts faran falta per disputar el play-off d'ascens aquesta temporada? Aquesta és la pregunta del milió, ara i cada any, a mesura que s'acosta la recta final del campionat. No hi ha fòrmules màgiques per calcular-ho, però fent un cop d'ull en els cinc precedents anteriors, es pot tenir una idea de quin escenari hauria de tenir el Girona per acabar-se situant entre els sis primers classificats. D'entrada hi ha una dada a tenir en compte: en els dos últims cursos, amb 61 punts n'hi ha hagut prou. I vista la igualtat que hi torna a haver aquesta temporada a la Lliga Adelante i que cada setmana hi ha enfrontaments directes, no seria estrany que amb aquesta xifra, o algun més, n'hi hagués prou. El Girona, que ara té 44 punts a la classificació, en necessitaria entre 18 i 21 més en les 11 darreres jornades de campionat, és a dir, hauria de guanyar sis o set partits i esgarrapar algun empat, sobretot quan s'enfronti a rivals directes.

Des que es va implantar la promoció d'ascens a Primera per determinar quin és el tercer equip que acompanya els dos primers classificats, que pugen directe, el play-off més car ha sigut el de la campanya 2011/12, on el Còrdova va necessitar 71 punts. Aquest ritme ja s'intuïa quan en la jornada 31 (l'actual) qui marcava la posició era l'Hèrcules, amb 51, quatre més que els que suma l'equip andalús ara, en què també marca el límit de la promoció.

En les campanyes 2010/11 i 2012/13, el Valladolid i el Las Palmas van requerir 66 punts. Els primers, a més, hi van entrar com a setens classificats perquè -com també va passar la 2013/14- el Barça B estava entre els sis primers classificats i en no poder ascendir el play-off arribava fins el setè. El Còrdova, precisament, va pujar aquell curs gràcies a un gol en l'afegit al camp del Las Palmas en l'eliminatòria decisiva.

Amb 14 equips implicats en la pugna, una situació inèdita fins ara malgrat que sempre s'ha dit que a Segona A la igualtat és la tònica habitual, resten molts enfrontaments directes. El calendari del Girona en presenta vuit (Osasuna, Lugo, Alabès, Tenerife, Elx, Còrdova, Valladolid i Alcorcón), mentre que es completa amb els duels contra Albacete, Mallorca i Ponferradina que avui per avui pugnen a la part baixa. Els gironins jugaran cinc partits a casa (Osasuna, Alabès, Tenerife, Mallorca i Alcorcón) i sis a fora (Lugo, Albacete, Còrdova, Elx, Valladolid i Ponferradina).