El Girona FC ja ha fet front al primer pagament pactat en el conveni de creditors que es va aprovar dissabte farà un any davant del jutge Hugo Novales, i que va permetre al club sortir d'una situació de concurs que n'amenaçava molt seriosament la viabilitat. En concret va ser el mes passat quan l'entitat va abonar, aproximadament, uns 800.000 euros, un cop es va haver acabat l'any de carència que preveia aquella entesa. El Girona, fins al 2020, haurà d'abonar cada mes de març aquesta suma de diners per complir amb allò pactat amb els creditors (Hisenda, la Seguretat Social i empreses de serveis, bàsicament), per acabar cobrint una quantitat una mica superior als 4 milions d'euros. No fer-ho significaria la liquidació.

El 9 d'abril de 2015 el Girona es jugava el seu futur al jutjat mercantil de la ciutat. Aquell dia hi havia fixada la junta de creditors que havia d'aprovar el conveni. El partit el tenia guanyat el club des del dia abans perquè havia aconseguit pagar a Hisenda els 380.000 euros que corresponien al 12,5% del deute amb l'Agència Tributària, assegurant-se d'aquesta manera el seu vot afirmatiu. Després de 21 mesos en situació concursal el Girona se'n va sortir, però és ara quan ha hagut de començar a fer-ne front. I els pagaments els assumeix la nova propietat, TVSE Futbol, que entre els objectius que s'ha marcat al club hi ha el sanejament dels comptes per deixar enrere qualsevol motxil·la del passat que pugui hipotecar el futur. Aquell conveni es va aprovar amb un 62,5% d'adhesions.

«Quan van entrar els nous propietaris, el primer que es va fer va ser posar en ordre els pagaments que estaven pendents», explica el director general i president del Consell d'Administració del Girona FC, Ignasi Mas-Bagà. TVSE futbol, amb Samir Boudjemaa i Jean Louis Dutaret al capdavant, es va fer càrrec del Girona a 1 de juliol i en aquests mesos posteriors la gran feinada als despatxos de Montilivi ha sigut «fer endreça». «El nostre projecte tot just acaba de començar», subratlla Mas-Bagà, que no amaga que la motxilla del deute heredat de gestions anteriors «condiciona» la planificació de les futures temporades però que això no retallarà l'ambició. A més a més el club va haver de lidiar a finals de l'any passat amb una situació de patrimoni net negatiu que es va poder resoldre amb l'entrada de 3,8 milions a través d'un crèdit participatiu de la propietat.

Ignasi Mas-Bagà indica sobre això que «el que es va visualitzar a la junta d'accionistes del desembre passat va ser una injecció de capital que era necessària per a la viabilitat del club. Havien d'entrar diners d'una manera o altra, via ampliació de capital o via crèdit participatiu, i la propietat va optar per aquesta segona opció». Un crèdit participatiu és un prèstec que «normalment» fa el màxim accionista a la seva societat «a preu d'amic, amb unes condicions molt més aventatjoses que si haguéssim anat al banc. Haurem de tornar aquests diners en un temps X i a un interès molt baix», destacava el director general i president del Consell d'Administració.

El Girona té per a aquesta temporada un pressupost de 6 milions d'euros i segons avança la directora financera, Laura Hernàndez, l'exercici es tancarà «amb beneficis». Això, i els bons resultats que s'estan començant a donar en l'àmbit esportiu fan que, com apunta Ignasi Mas-Bagà, la propietat estigui «molt satisfeta» d'haver adquirit el club i «engrescada» pel bon moment de l'equip de Pablo Machín, que a deu jornades per al final de lliga pugna per entrar a la promoció d'ascens a Primera Divisió. «Hem aconseguit una estabilitat que ens ha permès renovar jugadors, tenir el tècnic fins al 2018 i el director esportiu fins al 2019. I no només perquè ara es cobra puntualment, sinó perquè creuen en el nostre projecte», assenyala el director general del Girona.

Canvi d'imatge

A la Lliga el Girona també ha millorat la seva imatge. «Estan més tranquils, no té res a veure amb el passat», diu Laura Hernàndez. Per primera vegada en molts mesos el club pot fer front als pagaments, tot i que Mas-Bagà s'afanya a subratllar que «sense que això vulgui dir que siguem rics». Segons ell «la despesa no ha incrementat i bàsicament els diners que han entrat han servit per pagar coses d'anys anteriors. Seguim sent un club senzill».

La televisió continua com el principal actiu a l'hora de rebre ingressos. Pel Girona i per la resta de clubs de futbol professionals. Aquest any han sigut 4,5 milions, una xifra que encara es preveu superior l'exercici 2016/17 perquè serà el primer en què entrarà realment a tots els efectes el Reial Decret sobre la nova venda dels drets televisius. Mas-Bagà admet que «esperem ingressos superiors» i alerta que «hi haurà variables en funció d'abonats, taquilles, estat de la gespa, ocupació de la grada... el que volen des de la Lliga és tenir molta cura del producte, que tots els partits tinguin bona imatge i que sigui homogenia, amb camps ben il·luminats i amb la gespa verda». L'audiència i la posició de la temporada anterior a la classificació també tindrà importància en aquest sentit.

Tot i que pel que fa a implantació social el Girona estarà a la part baixa, des del club aspiren a convèncer cada vegada més aficionats gràcies al canvi d'imatge que està fent. «Potser fins ara hi havia gent que no s'hi sentia identificada i que veurà que les coses es fan d'una altre manera», subratlla un Ignasi Mas-Bagà que, un any després que el Girona salvés un autèntic match-ball als despatxos, veu el club a la recta de sortida d'un projecte marcat per l'ambició.