El Girona farà el play-off? Se'n quedarà fora? O finalment pujarà directe a Primera? Per respondre a totes tres preguntes sense por d'equivocar-nos, caldrà esperar unes quantes setmanes. A la lliga encara li queda el tram final, el més emocionant, i hi ha tants equips implicats en la lluita per intentar pujar que es fa ben difícil saber què és el que li pot deparar a cadascú. La inèrcia dels de Machín és boníssima; no només perquè encadenen tres victòries consecutives (Alabès, Albacete i Tenerife), sinó també perquè només ha perdut un partit en una segona volta per emmarcar. Jugadors i tècnics tenen molt clar que depenen d'ells mateixos en aquestes últimes sis jornades. Però per saber quines opcions reals té aquest Girona d'abandonar la setena plaça actual per anar cap amunt cal saber quin és el calendari que l'espera. I no només el seu, sinó també el de la resta d'implicats.

El calendari dels aspirants de l'ascens

Perquè d'equips que encara somien n'hi ha un grapat. Des del primer fins al dotzè classificats, tots ells tenen opcions ben reals d'acabar entre els sis primers. Ja sigui per enfilar cap a Primera de manera directa, com per aconseguir el bitllet per jugar la promoció. Leganés, Alabès, Nàstic, Oviedo, Saragossa, Osasuna, Girona, Elx, Alcorcón, Còrdova, Lugo i Tenerife formen, a dia d'avui, el gruix d'aspirants a lluitar fins a les últimes jornades per l'ascens. Sigui per la via que sigui. De tots ells, qui té el calendari més assequible??Qui jugarà més partits a casa??Quants enfrontaments directes hi ha?

Per començar, si el Girona pot presumir que depèn d'ell mateix, cal saber quins són els sis propers rivals de l'equip. Fent una ullada ràpida, queda ben clar que el calendari no és, ni de bon tros, assequible. En primer lloc, l'equip jugarà 4 partits a fora i només 2 a casa. És cert que la inèrcia dels de Machín a domicili és prou positiva, però els rivals que esperen són d'entitat. Còrdova i Elx, dos candidats a l'ascens, són els propers. El següent desplaçament serà al camp d'un Valladolid que viu en terra de ningú. I?l'últim, contra un Ponferradina que, a dia d'avui, lluita per no baixar. Caldrà veure com arriba el conjunt del Bierzo a aquesta darrera jornada. Si encara no ha fet els deures, tocarà patir. A Montilivi, dos rivals que encara s'hi juguen alguna cosa. El proper serà el Mallorca, instal·lat a la zona perillosa i amb la permanència per assegurar. L'últim, un Alcorcón que té la promoció a prop i que vindrà a totes si té opcions d'entrar-hi. L'Elx és l'altre equip de la dotzena que tindrà més partits a fora (4) que no pas a casa. Els il·licitans vistaran places complicades com Tenerife, Còrdova, Mallorca i Alcorcón.

Un petit avantatge (tot i que després pot passar qualsevol cosa) el tindran aquells conjunts que tard o d'hora s'enfrontaran a un Bilbao Athletic que, cuer a la classificació, ja ha abaixat els braços i enfila cap a la Segona Divisió B. El Saragossa el rep aquest cap de setmana, l'Osasuna el visita la jornada vinent i també se'l creuaran el Lugo (a casa) i el Tenerife, que visitarà San Mamés per tancar la lliga.

Precisament l'última jornada preveu algun enfrontament d'alt voltatge en què, depenent de quina és la posició de cada equip i a què opta, poden saltar guspires. Alcorcón i Elx es veuran les cares al Santo Domingo, Oviedo i Osasuna s'enfrontaran al Tartiere i també hi haurà un Nàstic-Alabès a Tarragona. Això, si se'ls suma que el Girona visitarà el camp d'un Ponferradina que podria jugar-se la salvació i que el Còrdova rep un Almeria que potser tampoc tindrà la permanència assegurada.

La importància de l'«average»

Queden encara sis jornades de lliga, tot està ben competit i pot passar de tot. Saber quants punts sumarà el Girona fins al final és una incògnita, com conèixer la identitat d'aquells equips que aguantaran el ritme i que s'acabaran colant a la part privilegiada. Potser encara és un pèl aviat per fer càlculs i endevinar on es pot guanyar i on és previsible que es punxi, però des del vestidor es té molt en compte el gol average particular amb el munt de clubs implicats en l'aferrissada lluita per l'ascens. Aquest pot ser un element clau a l'hora de decidir quin equip aconsegueix entrar al play-off i quin se'n queda fora. En aquest sentit, els de Machín no ho tenen pas malament, però encara els queden alguns rivals directes amb els quals s'han de veure les cares. Un d'ells és el Còrdova. Amb una derrota a Montilivi (1-2), caldria guanyar el diumenge a l'Arcángel per igualar o superar la diferència de gols. També s'hauria de superar l'Elx (0-1 a la primera volta) i l'Alcorcón (1-0 a Santo Domingo). Amb l'equip que ja té l'average perdut és el Lugo. Al dolorós 0-1 del primer tram de temporada a l'estadi se li ha de sumar l'1-1 de l'Anxo Carro. Tampoc el vent bufa a favor amb el Nàstic:?1-0 a Tarragona i 1-1 a casa.

Però no tot són males notícies. Amb l'Oviedo, el quart classificat, és una altra història. Victòria al Tartiere (1-2) i empat a Montilivi (1-1), així que l'average és favorable. Passa el mateix amb el Saragossa (0-0 i 0-3 a la Romareda), l'Osasuna (0-1 a Pamplona i 0-0 a la tornada) i també amb el Tenerife (1-1 a les Canàries i el recent 1-0). Amb els dos equips que actualment ocupen les dues primeres posicions de la taula i que a dia d'avui pujarien sense cap peatge cap a la màxima categoria, Leganés i Alabès, la diferència de gols particular està completament igualada. Doble empat contra els madrilenys (2-2 i 1-1) i una victòria per a cada equip amb els de Bordalás (es va repetir l'1-0 a Mendizorrotza i a Montilivi). A?dia d'avui, el Girona quedaria per sota del Leganés perquè els de Garitano computen una diferència general de +21 pels +15 dels blanc-i-vermells. Amb l'Alabès, la cosa canvia (+7) i serien els gironins els que passarien al davant.