No hi ha res resolt, ni tampoc avui s'arreglarà l'embolic que hi ha a la zona alta, perquè Machín té raó quan diu que aquí no començarem a treure l'aigua clara de com queden les posicions d'ascens i de play-off fins les últimes dues o tres jornades. Ara bé, el que comença a estar clar és que aquest tren no espera ningú i que, amb tan sols cinc jornades per endavant, qui ensopegui potser ja no té temps d'aixecar-se. Aquesta tarda al Martínez Valero es citen un Elx i un Girona empatats a 55 punts que aspiren a fer el salt entre els sis primers. I després d'haver vist com va començar ahir la jornada, queda clar que hi ha més a perdre que no pas a guanyar. El triomf de l'Oviedo contra el Mirandés dispara el que fins ara era sisè fins els 59 punts. I tenint en compte que l'Osasuna, que en té 57, avui visita un Bilbao Athletic gairebé sentenciat matemàticament, els càlculs de què pot significar una derrota són faves comptades: el triomf pinta que, en el millor dels casos, servirà per continuar a un punt de l'objectiu, tant per al Girona com per a l'Elx.

Pere Pons era el maldecap. Dijous no s'havia entrenat per precaució i divendres el tècnic Pablo Machín calmava l'afició dient que en principi comptava incloure'l a la llista de convocats. Ahir al migdia vam sortir de dubtes: el migcampista de Sant Martí Vell era entre els 18 escollits. Qui en va saltar, en canvi, va ser el carriler Javi Álamo, descartat per l'entrenador per donar entrada a Rubén Alcaraz. Aquesta és l'única novetat respecte l'expedició que va visitar el Còrdova diumenge passat, encaixant la primera derrota en dos mesos. Un cop que el propi Pablo Machín admetia divendres que potser havia afectat més ara, que els gironins s'havien acostumat a viure en un núvol després d'una primera volta força discreta.

Tres partits ha perdut només aquest 2016 el Girona. Sempre com a visitant (Alcorcón, Almeria i Còrdova) i sempre per la mínima. L'equip s'ha convertit en revelació per mèrits propis, però el dèficit de punts de la primera part del campionat era allà i fer el play-off passa per no tornar a ensopegar. O com a mínim, no fer-ho dues vegades consecutives. L'entrenador no sembla que hagi de fer gaires canvis avui a Elx. Com sempre hi ha incògnites a dalt, on pot jugar amb les múltiples alternatives que li donen Mata, Lekic, Cristian Herrera i Sobrino, i també al mig del camp, on s'ha de veure si manté l'aposta per Borja García, Eloi i Pons, deixant un cop més Granell a la banqueta. Al darrere les coses estan clares. Kiko Olivas, Alcalá i Lejeune actuaran de centrals, amb Coris i Clerc fent de carrilers.

L'Elx, per la seva banda, arriba al duel després de deu jornades consecutives sense perdre, però també amb l'obligació de sumar els tres punts en joc per no perdre massa distància amb el furgó capdavanter. Rubén Baraja, entrenador de l'equip il·licità, no podrà comptar per a aquest partit amb Mandi, que compleix el seu segon i últim partit de sanció després d'haver estat expulsat davant l'Albacete, ni amb Javier Espinosa, baixa per acumulació d'amonestacions. Tampoc estarà en la convocatòria l'extrem Hugo Fraile, que es perdrà el que queda de temporada regular després de patir una lesió al soli. L'Elx espera més de 10.000 espectadors al Martínez Valero i per facilitar una bona entrada ha fet diverses promocions per captar l'interés de l'afició.

El Girona, si continua al tren de dalt, haurà de rebre el Mallorca dissabte que ve a Montilivi, visitar un Valladolid que ja no s'hi jugarà res i afrontar els dos últims partits de la lliga regular contra l'Alcorcón, a casa, i a Ponferrada.