El Girona aconseguirà classificar-se per al play-off d'ascens a la Primera Divisió? Bona pregunta. Tothom la podrà respondre el dissabte a la nit, després del partit que Machín i els seus homes disputaran a Ponferrada (20.30 hores) i quan el gruix de l'última jornada hagi arribat a la seva fi. Ara, l'únic que es pot fer és treure la calculadora i desxifrar el munt de possibilitats que hi ha al damunt de la taula. Més bones que no pas dolentes, perquè amb el 2-0 del diumenge passat contra l'Alcorcón els gironins depenen d'ells mateixos. Això ja és un gran què, tenint en compte com d'ajustada està ara la classificació i que encara hi ha uns quants ?equips que opten a ocupar les posicions de promoció. El Girona, ara mateix, és sisè amb 63 punts. A la tercera plaça només hi opten Leganés i Nàstic, mentre que la resta de posicions (del quart al sisè esglaó de la classificació) estan completament obertes. A?totes elles encara opta l'equip gironí, que tindrà el bitllet assegurat si guanya al Toralín (podria acabar quart i tot) i fins i tot si perd, sempre que no guanyin l'Alcorcón (rep l'Elx) ni l'Osasuna (visita Oviedo). En cas d'empat, el ventall de possibilitats s'eixampla, així que si el Ponferradina-Girona acaba amb taules, caldrà estar molt atents a la resta de marcadors en els quals hi hagi rivals directes implicats.

Anem a pams. Amb l'empat, els de Montilivi tancarien el curs amb 64 punts. La xifra seria suficient per fer el play-off si d'una banda el Saragossa i el Còrdova, que ara mateix també en tenen 64, puntuen. Els aragonesos juguen a Palamós i els andalusos reben l'Almeria. A això, caldrà afegir-hi que Osasuna i Alcorcón guanyin, el que es traduiria en un triple empat a 64 punts que permetria als gironins ser sisens. Si només guanya un equip d'aquests dos últims (Alcorcón o Osasuna), l'empat directe també afavoreix als de Machín, en tenir l'average guanyat.

Un altre cas favorable és aquell en què el Còrdova puntua però el Saragossa perd. Aquí es poden produir tres situacions diferents i en totes elles, el Girona faria play-off. Si Alcorcón i Osasuna també guanyen, hi haurà un quàdruple empat a 64, que deixaria els blanc-i-vermells cinquens. Si és només Osasuna el que venç, també s'acabarà cinquè. El mateix passarà si és l'Alcorcón el que guanya, en comptes dels navarresos.

Dues possibilitats més que somriuen els de Montilivi tindrien lloc si el Còrdova i el Saragossa perden els seus respectius compromisos. La promoció estaria assegurada si l'Osasuna o l'Alcorcón guanyessin. En tots dos casos es produiria un quàdruple empat a 64 punts, en el qual el Saragossa seria el gran perjudicat. Els de Machín sempre serien sisens, de manera que disputarien la primera eliminatòria del play-off amb el tercer. Ara bé, si en aquest mateix escenari en què Còrdova i Saragossa compten per derrotes els seus partits se'ls sumen les victòries alhora d'Alcorcón i Osasuna, llavors el quíntuple empat seria desfavorable. Hi hauria cinc equips amb 64 punts i, a tenor dels enfrontaments entre ells a la lliga, s'acabarien classificant l'Alcorcón, Osasuna i Còrdova. El Girona seria setè, sempre per sota dels andalusos en haver perdut els dos duels, tant a Montilivi (1-2) com a l'Arcángel (1-0).

La pitjor combinació, en la qual no hi ha cap bri d'esperança, seria aquella en què el Saragossa puntués al camp del Llagostera, però el Còrdova perdés a casa amb l'Almeria. L'empat a punts amb els andalusos, sense estar-hi pel mig els aragonesos, sempre és desfavorable al Girona, que es quedaria sense promoció. Seria vuitè si a aquests resultats se'ls sumen les victòries de l'Alcorcón i l'Osasuna. En canvi, acabaria setè i també fora del play-off si només guanya l'Osasuna i no l'Alcorcón, i a la inversa.

Per tant, amb tantes probabilitat al damunt de la taula la consigna és clara per dissabte: guanyant, el premi estarà assegurat. Empatant també en bona part dels casos, encara que hi ha més d'una combinació que comptaria amb un desenllaç fatal si es marxa del Toralín amb només un punt a la butxaca. Perdent, el Girona tindria poques opcions de classificar-se per a la promoció, però també n'hi hauria si l'Alcorcón i l'Osasuna són incapaços de guanyar. De ben segur, però, que pel cap de Pablo Machín i també dels seus futbolistes aquest últim escenari no hi té cabuda.