Poca broma amb aquest Girona. Tres play-off d'ascens en quatre temporades no són a l'abast de tothom. I això és el que va certificar anit l'equip de Pablo Machín a Ponferrada. Plenament consolidat a Segona A després de vuit cursos consecutius a la categoria de plata del futbol espanyol, els de Montilivi insisteixen a trucar a la porta de l'elit, aquella Primera divisió que dimarts farà un any es va escapar en el temps afegit quan l'afició ja es preparava per envair la gespa de l'estadi per celebrar la gesta.

Quan Migue va fer el gol de l'ascens contra el Ceuta el 15 de juny de 2008 semblava impossible pensar en alguna cosa més que en la permanència, en clau Girona. Però ves per on que tot i les nombroses penúries econòmiques i els embolics institucionals que s'han viscut, s'han acumulat vuit campanyes seguides a Segona i gràcies als resultats, sobretot, de les dues darreres, el color blanc-i-vermell i l'escut del Girona comença a imposar respecte. Aquesta mateixa setmana a Saragossa comentaven que no volien veure ni en pintura l'equip de Machín com a rival en la promoció, tot i que al final els aragonesos van quedar-ne fora.

El Girona s'ha fet gran. Ha passat de ser un clar candidat a baixar de categoria en cada principi de temporada, a sortir en les travesses dels aspirants a l'ascens. De fet, ha estat dues lligues senceres sense haver entrat mai en els llocs de descens, la que ahir va tancar la seva fase regular i l'anterior, en què ha encadenat dues promocions d'ascens consecutives, que s'afageixen a la que va aconseguir Joan Francesc Ferrer Rubi el 2013. En vuit campanyes seguides a la Lliga Adelante, el Girona ha patit el que no està escrit per salvar-se en tres (2009/10, 2011/12 i 2013/14), i ha aspirat a pujar a Primera en tres mes (2012/13, 2014/15 i 2015/16). Només en l'any del retorn a Segona (2008/09) i en la 2010/11 els gironins han arribat al final de la lliga amb els deures fets, fos per dalt o per baix: van salvar la categoria de manera relativament tranquil·la el primer curs tot i la destitució de Raül Agné en la recta final del campionat per encadenar cinc derrotes seguides, i van somiar per primera vegada en el play-off en l'altre, en la segona etapa del tècnic de Mequinensa a la banqueta, tot i que al final una derrota a Cartagena va trencar la il·lusió.

A diferència de les altres dues promocions d'ascens, aquesta temporada el Girona s'hi ha plantat gràcies a una espectacular remuntada des de baix. Perquè el primer cop, l'exercici 2012/13, amb Rubi d'entrenador, l'equip sortia a mantenir la categoria i es va veure des de bon principi lluitant a dalt de tot. Aquell Girona va arribar a pensar, fins i tot, a pujar directe, sobretot després de la victòria per 3-2 contra l'Alcorcón a casa, i abans de rebre un Xerez ja descendit a Montilivi. Però, misteris del futbol, contra els andalusos es va perdre 2-4, després es va caure a Vila-real 4-1, i l'estocada definitiva va arribar a Almeria en la penúltima jornada (2-1), en el partit del famós penal no xiulat a Acuña per Ocón Arraiz. Tot l'any lluitant contra els millors (van pujar directe Elx i Vila-real) i disposar d'una plantilla curta va fer arribar l'equip ofegat a la promoció, amb jugadors com Jandro i Acuña fosos. Es va superar la primera ronda contra l'Alcorcón però no es va poder contra l'Almeria: 0-1 a Montilivi (Felipe va fallar un penal que podria haver estat l'empat) i un incontestable 3-0 al Juegos del Mediterráneo.

S'havia estat a un pas de la glòria. I es podia pensar que allò no es podria igualar en anys. Se'n va encarregar de desmentir-ho el Girona de Pablo Machín del curs passat. El tècnic es va quedar després d'haver salvat els gironins del descens i amb un equip que, d'entrada, sortia pensant en la permanència, va arribar a l'última jornada depenent d'ell mateix per pujar a Primera directe. Dimarts farà un any del fatídic partit amb el Lugo (1-1). 82 punts van ser insuficients i va ascendir l'Sporting per tenir millor gol average general. En la promoció l'equip va tornar a rebre un cop dur: tot i guanyar 0-3 a Saragossa, va caure a casa 1-4, eliminat a la ronda inicial.