Comença a ser una tònica habitual encetar el mes de juny amb els nervis a flor de pell. Nervis en el sentit positiu, s'entén. El Girona s'ha convertit, per mèrits propis, en un autèntic expert en això de jugar promocions d'ascens. Dues han acabat en no-res i, com se sol dir, a la tercera va la vençuda. Per no jugar una mala passada als refranys populars, l'equip de Pablo Machín necessita solucionar amb èxit quatre finals en només dues setmanes. La primera arriba aquesta tarda (20.00, C+Liga2) a l'Arcángel. El Còrdova, un ambient hostil i les altes temperatures posaran a prova l'estat anímic i mental dels gironins, que es presenten a la cita d'allò més motivats, i convençuts que es pot tornar cap a casa amb un bon resultat.

Dotze mesos després d'un altre final de temporada d'infart, Girona i el club de referència de la ciutat es troben abocats de nou a un play-off que es preveu apassionant. Fa un any s'hi arribava més mort que viu, amb una clatellada com la del dia del Lugo massa recent i amb el convenciment que si no s'havia pujat per la via ràpida ben complicat seria rematar la feina en dues eliminatòries. Aquest curs, la història és una altra. Una segona volta extraordinària i la trempera provocada per la important victòria a Ponferrada de fa només uns dies, fa que l'equip i també l'entorn estiguin convençuts que d'opcions de pujar n'hi ha i moltes. Però és evident que només amb ganes no s'arriba enlloc i que caldrà remar, i molt, perquè la Primera Divisió sigui una realitat d'una vegada per totes. La primera oportunitat per demostrar que la teoria es pot aplicar a la pràctica serà avui a Còrdova. L'andalús és l'únic equip que ha guanyat dues vegades el Girona a la Lliga i l'Arcángel, un escenari en el qual els catalans mai hi han aconseguit la victòria.

Recent, a més, estarà el duel d'ara fa un mes. Una primera part de llibre dels gironins, control absolut de la pilota i xiulets de la graderia. Pintava prou bé la cosa fins al segon acte, quan els cordovesos es van estirar, espolsant-se la son de les orelles, fins superar Isaac Becerra amb un gol de Pedro Ríos que dictaria sentència (1-0). Un mes després, Becerra acumula 375 minuts sense encaixar un gol i el Girona no sap el que significa perdre. Homes com Rubén Sobrino i Cristian Herrera, cridats a marcar les diferències, es troben en un moment dolç i tret de no poder comptar amb Florian Lejeune per sanció, el cert és que Machín disposa de gairebé tots els seus efectius. Felipe Sanchón, Jairo Morillas i Javi Álamo s'han quedat a casa per lesió; Carles Mas està descartat després d'haver estat intervingut del genoll; i Pol Llonch per motius tècnics. La resta, tots han viatjat cap a Còrdova. Inclòs Cristian Herrera, la presència del qual era una incògnita fa pocs dies per culpa d'una lesió a la clavícula. El canari s'ha entrenat sense problemes tant ahir com el dimarts.

Sembla difícil que Machín faci massa retocs al seu onze respecte a l'equip que s'imposava al Toralín. Becerra, el Zamora de la Segona Divisió A amb només 28 gols encaixats, ocuparà la porteria. Aday ha guanyat la partida a Javi Álamo a la dreta i serà titular, mentre que l'incombustible Carlos Clerc jugarà per l'esquerra. Sense el castigat Lejeune, el cos tècnic no té massa on triar i situarà a l'eix els únics tres centrals dels quals disposa: Pedro Alcalá, Richy Álvarez i Kiko Olivas. Pere Pons, un cop més, jugarà de pivot. Al gironí el secundarà Àlex Granell. Un pèl més avançat hi podria aparèixer Borja García. El de Villaverde torna a un escenari que coneix molt bé i Machín podria apostar per aquest factor per fer-lo jugar. Si l'asseu, el seu lloc l'ocuparia Eloi Amagat. A dalt hi ha diverses alternatives, però la societat formada per Rubén Sobrino i Cristian Herrera ha funcionat a les mil meravelles aquestes últimes jornades.

Sense Florin ni Markovic

Dir que el Girona arriba al partit en bona forma és una obvietat, però tampoc seria mentida afirmar que el Còrdova també s'hi presenta en un bon moment. Els andalusos s´han refet en les últimes setmanes i l'equip de José Luis Oltra ha encadenat tres victòries i un empat, resultats que l'han catapultat fins la cinquena posició. Tot i que avui comptaran amb el suport del seu públic i que l'Arcángel presentarà una boníssima entrada, els andalusos tenen alguna baixa sensible que pot afeblir el seu potencial. Sobretot en atac. El romanès Florin Andone, màxim golejador de l'equip amb 21 gols i un dels artillers més destacats de la categoria, no jugarà en estar convocat amb la seva selecció per disputar l'Eurocopa. El seu lloc l'ocuparà l'atacant Xisco Jiménez, tot i que el balear s'ha entrenat a mig gas durant tota la setmana per culpa d'uns problemes musculars.

També ha quedat del tot descartat el migcampista Sasa Markovic, que ahir patia una greu lesió (trencament del lligament creuat anterior del seu genoll esquerre) que el tindrà de baixa fins al 2017. Tornen a estar disponibles el porter Razak, el mig Eddy i el lateral Domingo Cisma. El gran dubte és saber si el migcampista Pedro Ríos arribarà en condicions de jugar. Ha estat convocat, però fa dos dies que no s'entrena per culpa d'un procés febril i ho té molt complicat.