Si el 22 de juny del 2013, tot i perdre a Almeria, vostè és dels qui va donar les gràcies a qui fos per haver viscut una temporada històrica i tenia coll avall que allò no ho veuria més, s'equivocava. Si el 7 de juny de l'any passat, després d'estirar-se els cabells, de deixar anar un mar de llàgrimes i de donar-se mil i un cops de cap abans de creure's el que acabava de veure, vostè tenia assumit que d'això ja mai més el Girona tindria l'ascens tan a tocar, també s'equivocava. Perquè passats els desencisos d'Almeria i Lugo, amb pocs anys de diferència, aquest club ha demostrat tenir una capacitat de regeneració brutal. No només ha fet neteja per dins, que ja li calia, sinó que s'ha sabut reinventar, responent a tots aquells incrèduls amb els millors arguments possibles: treball, futbol i fe. Tot això ha portat el Girona fins aquí. Un cop més, a les portes de l'ascens. El 18 de juny d'aquest 2016 pot ser una data històrica. Vol ser-ho. A diferència de les anteriors, ara l'oportunitat torna a existir. Toca remuntar un 2-1 en contra amb l'Osasuna i no només l'equip hi creu, sinó també els més de 9.200 aficionats que aquesta tarda (19.00 hores) ompliran les graderies de Montilivi.

És evident que per pujar caldrà guanyar. I fer-ho per un resultat que sigui vàlid, tot tenint en compte els gols marcats fora de casa. El 2-1 obliga els de Machín a dues coses: marcar i intentar no encaixar. "Dominar les dues àrees serà important", com bé deia l'entrenador ahir en roda de premsa. Per tant, és imprescindible recuperar la sòlida versió dels gironins a la Lliga, aquella que els han convertit en una màquina defensiva i en amants de l'efectivitat. Al play-off, aquests trets han quedat en un segon pla: en només tres partits (els dos contra el Còrdova i el de Pamplona), Isaac Becerra ha rebut fins a cinc gols i això és imperdonable si es vol pujar a Primera. I menys contra un rival, l'Osasuna, que ha guanyat els tres duels que ha disputat aquesta promoció.

Amb les úniques baixes dels lesionats Carles Mas i David Oliveros, Pablo Machín té la resta de la plantilla a la seva disposició i un munt d'ingredients on triar i remenar per armar l'equip més competitiu possible a la recerca de la remuntada. Becerra, que ha jugat tots els minuts de la temporada, ocuparà la porteria. A la dreta apostarà per Aday; el vallesà no va jugar al Sadar i ni tan sols estava a la banqueta, però està en condicions de ser titular. L'incombustible Clerc ocuparà la banda esquerra. A l'eix, Florian Lejeune i Kiko Olivas tenen un lloc assegurat. Al mig, té molts números per tornar Richy, suplent a Pamplona. A Pere Pons no hi ha motius per asseure'l, així que jugarà. L'esperit i l'empenta d'Eloi Amagat fan que el gironí tingui moltes opcions de ser titular i Borja, l'heroi del dia del Còrdova, també hi serà. A dalt és on hi ha més alternatives. Fa una setmana, Machín va apostar per donar entrada a Lekic i al Sadar, va ser Mata el que va jugar com a referència. Si el sorià decideix jugar amb un nou pur, segurament serà el madrileny l'escollit. Ara bé, amb tot el que hi ha en joc, és més que possible que l'elecció sigui repetir la dupla formada per Cristian Herrera i Rubén Sobrino que tants bons resultats ha donat a l'equip en les últimes jornades de lliga.

Si el Girona necessita sortir a totes per capgirar un marcador advers, Osasuna es presenta a Montilivi amb una renda mínima i a les portes de tornar a Primera només dos anys després de perdre la categoria. Enrique Martín s'ha emportat els 23 futbolistes que té disponibles i podria repetir l'alineació dels últims partits, ja que al llarg de tot el play-off ha jugat d'inici amb els mateixos onze homes. Tot i això, el navarrès tindrà un dubte fins a última hora. L'atacant Kenan Kodro, l'autor del primer gol el dimecres contra els gironins, no es va exercitar ahir a les instal·lacions del Tajonar per culpa d'unes molèsties físiques i, si bé el mateix Martín li restava importància, la seva participació no està assegurada. Si finalment no arriba a temps, el seu lloc l'ocuparà el veterà Nino, qui ja sap el que és pujar a Primera a Montilivi: va fer-ho l'estiu del 2009, vestint la samarreta d'un Tenerife entrenat per José Luis Oltra.