El gol del Girona, al minut 85, al camp de la Ponferradina va servir perquè l'Osasuna aconseguís fer-se amb la sisena posició i entrar dins una promoció que veia molt difícil unes jornades abans. Els navarresos, entrenats per Enrique Martín Monreal, es veuran les cares amb el Girona en l'eliminatòria decisiva per aconseguir el somiat ascens a Primera Divisió.

Machín i Martín Monreal es coneixen molt bé, donat que l'actual tècnic del Girona va estar a les ordres del seu homòleg a l'Osasuna la temporada 2005/06, quan Machín feia d'entrenador de porters del Numància de Martín Monreal. De fet, el tècnic d'Osasuna es podria considerar com a mentor de Machín, i coneix molt bé el sistema de joc del Girona, sitema molt semblant al que ha utilitzat ell amb el conjunt navarrès.

El Girona tindrà una cita amb la història davant un equip històric (34 temporades a Primera Divisió i 35 a Segona), un dels màxims exponents del futbol estatal i que aspira a tornar a Primera. La il·lusió del Girona per aconseguir arribar-hi, però, ha de ser superior i serà la il·lusió la clau de l'eliminatòria.

Els navarresos han sabut combinar aquesta temporada una plantilla de jugadors veterans i joves promeses. L'exemple més clar de la projecció de la seva plantilla el trobem en el jove Mikel Merino, que ha anunciat recentment que sortirà del club per incorporar-se a la disciplina del Borussia de Dortmund, un dels equips que jugaran la Lliga de Campions la propera temporada.

A més, l'Osasuna compta en la seva plantilla amb jugadors que han estat internacionals amb laselecció espanyola sots-18. L'experiència que aporten jugadors com Javi Flaño ha actuat de contrapunt a les ganes que hi han posat els jugadors més joves.

Quatre punts de sis

El Girona no ha obtingut mals guarismes aquesta temporada davant l'Osasuna. Els de Machín van aconseguir guanyar-los per la mínima en el partit de la primera volta, disputat al Sadar, mentre que a la segona, a Montilivi, va sumar un punt més. De fet, dels tres rivals que s'havien classificat per la promoció d'ascens, l'Osasuna ha estat amb qui més punts va sumar durant la Lliga, quatre en total, mentre que amb el Còrdova no n'havia aconseguit sumar cap i amb el Nàstic només en va poder sumar un.

L'Osasuna va donar mostres degran ofici davant el Nàstic en l'eliminatòria anterior. Tot i haver accedit a la promoció d'ascens en l'últim moment i gràcies a una carambola de resultats va ser capaç de doblegar el conjunt de Vicente Moreno amb un clar 6-3 en el global de l'eliminatòria (3-1 a Pamplona i 2-3 a Tarragona), demostrant que, arribats a aquest punt de la competició no hi ha favoritismes que valguin.

180 minuts és el que separa alsdos equips d'un ascens que, per uns seria tornar a un hàbitat natural, i per altres seria complir un somni al que, recentment, s'hi ha aspirat amb garanties, dues altres vegades en els darrers quatre anys. En una d'aquestes es va poder arribar a la final, contra un Almería que anava llançat a Primera Divisió i que va donar opcions a un equip, aleshores entrenat per Rubi, que tenia les seves millors cartes en la il·lusió per l'ascens. En l'altra es va quedar a la semifinal. Ara toca que, a més de la il·lusió el cap i la forma física també acompanyin per fer realitat el somni.