Poc més de 48 hores després de veure frustrat l'ascens a Primera Divisió, el Girona ja ha posat fil a l'agulla per a començar un nou projecte. A l'espera que es confirmin els adéus cantats de Becerra, Mata i Lejeune i les possibles renovacions d'Eloi Amagat i Felipe Sanchón, el club va anunciar ahir a la tarda el primer fitxatge per al nou exercici. Es tracta de Cristian Portugués, Portu, de 24 anys, que arriba procedent de l'Albacete i que signa per tres temporades. Portu enceta un capítol d'incorporacions que no serà curt. El migcampista murcià arriba per reforçar el mig del camp blanc-i-vermell on degut a la seva polivalència podria actuar en qualsevol de les posicions, ja sigui de pivot, d'interior o de mitjapunta o de carriler. Intens, agressiu i ràpid ha despuntat encara més a l'Albacete, quan Luis César va decidir avançar-lo la seva posició a la mitjapunta. En aquest sentit, en les dues temporades que ha defensat la samarreta de l'Albacete, sempre a Segona A, ha marcat 6 gols en cadascuna jugant 33 i 38 partits respectivament.

Nascut a Beniel (Múrcia) i format al planter del València, on va arribar en categoria cadet, Portu va jugar al Mestalla (entre Tercera i Segona B) des del 2009 al 2014. En el seu darrer any al filial valencianista va tenir l'oportunitat d'estrenar-se amb el primer equip en un partit de Lliga Europa contra el Dinamo de Kiev i també a Primera Divisió davant el Rayo. L'estiu del 2013 l'aleshores secretari tècnic del Girona, Sergi Raset, ja va intentar sense èxit convèncer el València perquè el cedís a Montilivi. Ha calgut esperar tres anys perquè Portu aterrés al Girona amb qui s'ha compromès fins al 2019.

L'estabilitat econòmica i institucional en què s'ha instal·lat a Montilivi des de l'arribada dels nous propietaris ha convertit el Girona en un equip no ja consolidat a Segona A sinó amb un nom i un atractiu per a molts jugadors. És el cas de Cristian Portugués, Portu, el millor futbolista de l'Albacete aquesta temporada i que, malgrat el grapat d'ofertes de Segona A i alguna de Primera que ha rebut, s'ha decantat pel Girona. El descens de l'Albacete ha facilitat molt les coses perquè veient la projecció del jugador, el club manxec el va renovar a l'estiu fins al 2019. El nou contracte amb l'Albacete, tanmateix, establia que en cas de descens el jugador quedava lliure. Això ho ha aprofitat el Girona per fer-se amb el jugador i guanyar la partida a un munt de competidors entre els quals el Tenerife, el Saragossa o l'Elx, entre d'altres.

Portu és un migcampista polivalent que pot actuar tant a l'interior, com de pivot o de mitjapunta. Es tracta d'un futbolista ràpid, intens, treballador i de qualitat capaç de carregar-se l'equip a l'esquena quan van mal dades. En aquest sentit, el seu principal valedor, Luis César, es desfà en elogis cap a ell. «És un sol», diu. El gallec, que la temporada que ve dirigirà el Lugo, explica la història de la transformació de Portu aquests dos últims anys. «Era un migcentre defensiu, molt posicional però vaig veure podia fer moltes més coses», diu Luis César que qualifica el murcià de «cavall». «És com el típic migcentre anglès capaç d'anar d'una àrea a l'altra a la mateixa velocitat i sense parar», detalla. A més a més, el tècnic gallec explica quePortu aporta «molt d'esforç, s'associa bé, té un contra un i encara els rivals». En aquesta línia, una de les grans virtuts de Portu és el contracop. «Els genera com els àngels. Ha marcat molts gols després de robar pilotes i disparar una contra», diu. En el sistema del Girona (5-3-2), Luis César considera que pot jugar «en qualsevol de les tres posicions del mig del camp» així com «també per darrere d'un davanter centre, com de vegades ha fet Borja García».

De la seva banda, Cárcel veu en Portu «el perfil de jugador jove i amb ganes de fer un pas endavant. És polivalent i versàtil ja que es pot adaptar a diverses posicions». El director esportiu explica que va ser ràpid a l'hora de fitxar-lo «perquè tenia moltes proposicions» i que el contracte era vàlid també en cas que s'hagués pujat.