Fran Sandaza, el golejador de referència (16 dianes) del Girona que la temporada 2014/15 va estar a un minut de pujar directe a Primera el funest dia del partit contra el Lugo, torna a Montilivi. Ho fa per dos anys i com una de les grans amenaces ofensives de l´equip de Pablo Machín per aquest curs, després d´haver perdut referents com Jaime Mata (Valladolid) i un Rubén Sobrino molt a prop d´aterrar a l´Alabès. Sandaza hauria renovat automàticament l´estiu passat si l´equip hagués fet el salt a l´elit, però en quedar-se a Segona va preferir una oferta marejant del futbol japonès. Al final, l´aventura al Tòquio FC no li va sortir bé, esportivament parlant, i al març va rescindir el contracte. Des d´aleshores, aquest davanter toledà de 31 anys, que encara manté un cartell d´estrena a Segona A, no ha parat de rebre ofertes (Còrdova, Almeria, Valladolid i Cadis són només alguns dels que, almenys, han preguntat per ell), tot i que ha acabat triant la del Girona. Sandaza firma per dos anys i serà presentat la setmana que ve.

Girona i el Girona van ser l´aparador que va permetre a aquest jugador toledà reivindicar-se com mai al futbol espanyol. Format al club de la seva ciutat, de jove va ser captat pel València, que el va tenir cedit en diversos clubs de la zona. A Sandaza no li va tremolar el pols a l´hora d´aventurar-se a l´estranger. Així va jugar a Escòcia amb el Dundee United i, posteriorment, va fer el salt al Brighton anglès. El 2011 va tornar a Escòcia, primer al St Johnstone i després a l´històric Glasgow Rangers. El Lugo el va repatriar per al futbol espanyol, tot i que no hi va tenir un bon any. A l´Anxo Carro no es va entendre amb el tècnic Quique Setién i el seu bagatge va ser de només cinc gols. Fins que va fitxar pel Girona l´estiu de 2014. Arribava disposat a reivindicar-se i sabent que era una oportunitat que no podia desaprofitar per fer-se un nom a la categoria. Aquell equip, entrenat per Pablo Machín, va lluitar tota la temporada per l´ascens directe, que es va escapar en el descompte de l´última jornada. Després va venir el desastrós play-off contra el Saragossa, per acabar-ho de rematar.

Acabada la temporada 2014/15, i després dels seus 16 gols, Sandaza era a l´agenda de tots els grans de Segona A, fins i tot d´algun Primera, i també de destins exòtics com el que va acabar escollint: el Tòquio FC. L´aventura japonesa anava acompanyada d´un contracte milionari i Fran Sandaza s´hi va llançar de caps. Això sí, des del moment en què va quedar clar que no seguiria el davanter mai no va deixar de tenir paraules d´elogi per al club de Montilivi i l´afició gironina. «El Girona sempre serà el meu equip a Espanya», va assegurar. Frases similars se li han anat sentint durant aquest any a mesura que s´acostava la recta final de la temporada. En un reportatge al Diari de Girona havia arribat a confessar que estant al Japó s´aixecava de matinada per veure els partits del seu exequip. L´estada a Tòquio es va acabar el mes de març. Sandaza va tornar a Espanya i se´l va veure en diverses ocasions per Montilivi, on no desaprofitava l´ocasió, cada vegada que li ho preguntaven, de respondre que sí, que estaria encantat de poder tornar al club i que se´n sentia un més. Va vibrar com qualsevol seguidor el dia del Còrdova, en la primera eliminatòria de la promoció, i va patir per l´ascens frustrat en la final contra l´Osasuna.

Ara Sandaza ha decidit tornar. Tenia clar que per jugar a Segona, el seu destí era Montilivi si la diferència econòmica amb la resta d´ofertes que tenia sobre la taula no era gaire gran. «Tinc una feina per acabar», li han sentit a dir els seus familiars i amics més propers aquests darrers dies una vegada ja tenia coll avall que el seu futur esportiu tornaria a passar per vestir de blanc-i-vermell. Al davanter l´esperen la setmana que ve per fer la presentació oficial. Després serà l´hora de posar-lo a punt en la pretemporada i que Machín n´extregui l´extraordinari rendiment que va donar fa dues campanyes.

Amb Sandaza ja són cinc els reforços que han arribat aquest estiu: Portu (Albacete), Ramalho (Bilbao Athletic), René (Llagostera), Juanpe (Valladolid) i el davanter de Toledo. En la davantera és el primer reforç després de les pèrdues de Mata i Sobrino, i encara faltaran un parell d´incorporacions més per completar una nòmina de jugadors que ara té Sandaza, Cristian Herrera i Lekic en nòmina. També caldrà veure si el club acaba renovant el contrcte de Felipe.

Moviments de mercat

Les novetats a Segona Divisió no paren. A Reus, dos jugadors van ser notícia. El primer és Miguel García, lateral esquerre que arriba del Racing de Santander. El segon és Querol, ex del Llagostera, que sembla que ho tindria lligat amb el conjunt reusenc tot i l'interès del Girona. Els seus veïns del Nàstic van anunciar el fitxatge del migcampista del València Mestalla, Wilfried Zahibo. El Saragossa, per la seva part, va presentar l'exprimentat migcampista Cani i va anunciar la incorporació de Jorge Casado, defensa que la temporada passada va jugar al Ponferradina. El nouvingut UCAM Múrcia va obtenir els serveis de l'extrem Vicente, procedent del Numància. També hi va haver moviments a les porteries. L'ex del Lleida i l'Alabès, Pau Torres, farà la competència a Becerra al Valladolid, mentre que Juan Carlos arriba a Oviedo des d'Albacete. Precisament el conjunt asturià també va anunciar el fitxatge del davanter Jonathan Pereira (Lugo).